DONOSIMO: Ovo su imena svih 98 novih zastupnika u Parlamentu FBiH

Datum objave: 12.10.2018   Broj čitanja: 1682
U Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH izabrano je novih 98 zastupnika.
DONOSIMO: Ovo su imena svih 98 novih zastupnika u Parlamentu FBiH

 Središnje izborno povjerenstvo BiH obradilo je više od 95 posto glasova.

 

Večernji list BiH ekskluzivno donosi novi sastav Zastupničkog doma federalnog Parlamenta, imena svih 98 zastupnika koji će u iduće četiri godine donositi odluke i predstavljati one koji su ih izabrali.

 

U odnosu na protekle dane došlo je do promjena u broju mandata za pojedine stranke.

 

I dalje će najveći broj zastupnika imati SDA, njih 28, SDP 16, HDZ BiH 15, DF - GS 10, SBB osam, Naša stranka šest, PDA četiri, Nezavisni blok četiri, A-SDA dva, HDZ 1990. dva, Narod i pravda dva i laburisti jedan.

 

Najveći napredak u odnosu na prošli sastav Zastupničkog doma zabilježila je koalicija okupljena oko HDZ-a BiH koja je s dosadašnjih 12 mandata izborila 15.

 

Veliki rast je potvrda odličnog izbornog rezultata i velike potpore hrvatskog biračkog tijela.

 

Zanimljivosti ima i u ovom sastavu zastupnika, tako da su među zastupnike prošli dosadašnji ministri iz federalne Vlade, županijskih vlada, županijski premijeri, predsjednici parlamenata, ugledni liječnici, novinari..., ali i predsjednik Federacije BiH.

 

Među izabranim zastupnicima je Marinko Čavara, predsjednik FBiH, Jelka Milićević, ministrica financija FBiH, Salko Bukvarević, ministar branitelja FBiH, Josip Martić, ministar prostornog uređenja, čelnici Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH Mladen Bošković i Lidija Bradara, predsjednik Vlade Posavske županije Marijan Klaić...

 

Među zastupnicima su i Sebija Izetbegovović, ravnateljica Kliničkog centra sarajevskog sveučilišta i supruga Bakira Izetbegovoića, predsjednika SDA, ugledni liječnik Mirsad Kacila i novinarka Sanela Prašović-Gadžo ispred SBB-a.

 

Dopredsjednica SDP-a Lana Prlić izabrana je zastupnica SDP-a.

 

Zanimljivo je i tko je sve prošao u Zastupnički dom preko kompenzacijskih mandata.

 

To su sljedeći zastupnici: Salko Bukvarević, Kenela Zuko, Salko Zildžić, Ismet Osmanović, Zijat Mušić, Halima Crnica iz SDA, Lana Prlić, Ivan Boban, Mira Grgić iz SDP-a, Ivan Musa i Delfa Dejanović iz koalicije HNS-a, Dževad Adžem i Amra Kunovac iz DF - GS-a, Munib Jusufović, Sanela Prašović-Gadžo i Šemsudin Kavazović iz SBB-a, Nasiha Pozder, Mirsad Čamdžić, Amela Kuskunović, Sanela Klarić, Želimir Bukarić iz NS-a, Safer Demirović iz PDA, Amer Obradović, Dženana Hodžić, Elmedin Voloder iz NB-a.

 

Prema ovom pregledu, u novom sazivu Zastupničkog doma bit će tridesetak zastupnika koji su prošli zahvaljujući kompenzacijskim mandatima.

 

Kako su pojedine stranke već i objavile, razgovara se o mogućim koalicijama, HDZ BiH je jedini nezaobilazan čimbenik za sastavljanje vlasti u FBiH.

 

U Zastupnički dom Parlamenta BiH prošlo je 12 stranaka. Za parlamentarnu većinu potrebno je 50 zastupnika. Rok za sastavljanje vlasti počinje teći nakon službene objave rezultata izbora od SIP-a BiH.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • 12.10.2018 20:02 sati
    Koje li slucajnosti pa prosli "gruđani"s sdpove liste
  • Ohooo12.10.2018 12:51 sati
    znači ima i Gruđaanaa... ooo ironijo zemljo
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio