Uskoro plinovod Zagvozd – Posušje – Novi Travnik

Datum objave: 21.10.2018   Broj čitanja: 1578
Plinovod koji bi iz Zagvozda išao do Novog Travnika dužine je oko 160 kilometara.
Uskoro plinovod Zagvozd – Posušje – Novi TravnikGlavni ured Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu odobrio je koncept financiranja za projekt “Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske”, koji podrazumijeva izgradnju plinovoda Zagvozd – Posušje – Novi Travnik/Travnik, s odvojkom za Mostar, javlja BHRT.

 

Financiranje projekta
Suradnja BH-Gasa i EBRD-a traje od 2010. godine odobrenjem kreditnog aranžmana za plinovod Zenica – Travnik te je na bazi dosadašnje dobre suradnje započeta suradnja i u vezi s pitanjem financiranja ovog projekta, uključujući i ishodovanje grant sredstava u suradnji s EBRD-om i USAID-om.

 

Ovo odobrenje uslijedilo je nakon izrade Sveobuhvatne analize troškova i koristi (CBA), koja je potvrdila punu opravdanost projekta te dubinskog pregleda poslovanja tvrtke BH-Gas.

 

Grant sredstva
Za izradu Sveobuhvatne analize troškova i koristi BH-Gas dobio je grant sredstva u iznosu od 141.000 eura od Europske unije kroz program CONNECTA, a u međuvremenu su pripremljena dodatna grant sredstva u iznosu od 500.000 američkih dolara za izradu Studije utjecaja na okoliš i 1,000.000 eura za izradu idejnog projekta što će uraditi USAID i Europska unija kroz program CONNECTA.

 

Na osnovi naprijed navedenog, BH-Gas osigurao je grant sredstva sve do izrade glavnog projekta. Ono što posebno raduje u ovom projektu jest uključivanje međunarodnih financijskih i drugih institucija u realizaciju projekta, s obzirom na to da je očigledno prepoznat značaj koji ovaj projekt podrazumijeva, a to je sigurnost opskrbe i diversifikacije izvora i pravaca opskrbe prirodnim plinom Bosne i Hercegovine.

 

Sad se očekuje izrada studije utjecaja na okoliš i idejnog projekta koji će poslužiti za dobivanje okolišne dozvole i urbanističke suglasnosti, a za to vrijeme mogu početi pregovori s EBRD-om o uvjetima i odredbama kreditnog aranžmana.

 

Završetak ovih aktivnosti planiran je do početka 2020. godine. Inače, plinovod koji bi iz Zagvozda išao do Novog Travnika dužine je oko 160 kilometara, a okvirna cijena projekta bila bi oko 80 milijuna eura.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio