Deset zanimanja koja će biti najtražnija u narednih 5 godina

Datum objave: 29.10.2018   Broj čitanja: 341
Širenje automatizacije neminovno će unijeti određene promjene na tržište rada, prije svega ukidajući pozicije na manualnim poslovima koje mogu obavljati roboti.
Deset zanimanja koja će biti najtražnija u narednih 5 godina

To će posljedično utjecati i na jačanje svijesti o potrebi za ljudskom kreativnošćui posebnim vještinama.

 

CareerBuilder, globalna online platforma za povezivanje radne snage i poslodavaca, objavila je istraživanje američkog tržišta rada, za koje prognozira da će u narednih pet godina zaposliti još osam milijuna ljudi.

 

Najveći rast zapošljavanja ostvarit će se u visokoplaćenim i niskoplaćenim djelatnostima – prve će bilježiti rast od 5,7 posto, a druge od 5,6 posto. Broj zaposlenih sa srednjim razinama primanja rast će za 3,8 posto.

 

Među dobro plaćenim zanimanjima najtraženije će biti računovođe, ali samo u bliskoj budućnosti jer se u daljnjoj očekuje da bi i njih mogli zamijeniti kompjuteri.

 

Također će biti posla za nastavnike, istraživače tržišta, IT podršku i vodoinstalatere.

 

Što se tiče srednje plaćenih poslova, u SAD bi u narednim godinama moglo biti otvoreno još 50.000 radnih mjesta za vozače dostavnih vozila, mada bi i njih relativno brzo mogli zamijeniti autonomni kombiji i automobili, kao i dronovi.

 

Velika će biti i potražnja za građevinskim radnicima, kadrovima koji održavaju razne strojeve, medicinskim sestrama i strukama iz financijskoga sektora.

 

Među slabije plaćenim zanimanjima najlakše će se zapošljavati trgovci, kuhari, njegovatelji, radnici u osiguranju i recepcionari u hotelima, prenosi B92.net.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio