'Nisu točne informacije da će svi radnici od 1. siječnja moći bez radne vize naći posao u Njemačkoj'

Datum objave: 29.10.2018   Broj čitanja: 327
Zapošljavanje radnika iz BiH ili drugih zemalja bivše Jugoslavije, ali i svih drugih država van EU u Njemačkoj neće biti moguće bez radnih viza, rečeno je u Privrednoj komori Republike Srpske.
'Nisu točne informacije da će svi radnici od 1. siječnja moći bez radne vize naći posao u Njemačkoj'

 

U Privrednoj komori RS-a ističu da nisu točne informacije da će svi radnici od 1. siječnja moći bez radne vize naći posao u Njemačkoj, što je izazvalo zabrinutost domaćih gospodarstvenika.

 

"Prema informacijama koje su dostupne na službenoj  internet stranici Ministarstva rada Njemačke, zapošljavanje radnika iz BiH ili drugih zemalja bivše Jugoslavije, ali i svih drugih država van EU, neće biti moguće bez radnih viza. Posao će, prema službenim informacijama, moći dobiti samo oni radnici koji imaju kvalifikacije i kompetencije na nivou njemačkih radnika, uz obavezno posjedovanje radne vize", rekao je glasnogovornik Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević, piše SRNA.

 

Prema njegovim riječima, ako radnici imaju znanja i vještine za obavljanje određenog posla u BiH, to istovremeno ne znači da bi mogli isti taj posao obavljati i u Njemačkoj.

 

"Za posao u Njemačkoj neophodna su njima potrebna i znanja i vještine, uz dobro poznavanje njemačkoj jezika", naglasio je Blagojević.

 

On je dodao da je aktualnim zakonom koji je na snazi u Njemačkoj bilo definirano privlačenje radnika deficitarnih zanimanja, a izmjenama zakona otvaranje njemačkog tržišta rada bit će okrenuto ka svim profilima, ali uz poštivanje jasnih normi.

 

"Važno je napomenuti da ova pravila važe za sve države van EU, a ne samo za zemlje bivše Jugoslavije", rekao je Blagojević.

 

Izmjena njemačkog zakonodavstva izazvala je strah među domaćim gospodarstvenicima da će potaknuti već izražen odljev radne snage sa domaćeg tržišta rada, ali su detaljna tumačenja Ministarstva rada Njemačke pokazala da je taj strah uglavnom bio predimenzioniran.

 

Njemačka je zbog potreba svoje privrede posegla za izmjenama zakona koji se odnosi na useljenike, a stupit će na snagu 1. siječnja.

 

Najveća europska ekonomija tim zakonom pokušava dovesti što više radne snage iz takozvanih trećih zemalja zbog nedostatka kvalificiranih radnika uz pojednostavljene procedure, ne samo za visokoobrazovani kadar, već i za one koji imaju završenu srednju školu.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio