Migranti u RH: Pavo Ćorluka nas je zaposlio, zahvalni smo mu i želimo ostati ovdje

Datum objave: 29.10.2018   Broj čitanja: 1109
U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) u ponedjeljak je predstavljena mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) 'Osposobljavanje na radnom mjestu' s naglaskom na uključivanje migrantske populacije na hrvatsko tržište rada.
Migranti u RH: Pavo Ćorluka nas je zaposlio, zahvalni smo mu i želimo ostati ovdje

 

Ta relativno nova mjera HZZ-a nedovoljno je korištena iako poslodavcima i nezaposlenima, kao i pripadnicima migrantske populacije, nudi niz prednosti, rečeno je na predstavljanju čiji je cilj utvrditi postoje li administrativne ili druge prepreke koje koče bolju iskoristivost mjere.

 

U Hrvatskoj trenutno oko 650 migranata

 

U hrvatskom društvu trenutno živi oko 650 migranata, a jedan od ključnih koraka njihove integracije je zapošljavanje i osiguravanje financijske samostalnosti. Time se postiže trostruki učinak - brže uključivanje migranata u društvo, racionalno raspolaganje sredstvima namijenjenim pomoći toj populaciji, te rješavanje problema kroničnog nedostatka radne snage u Hrvatskoj.

 

Poslodavcu pripada naknada od 700 kuna za mentorstvo po osobi, plaćeni troškovi teorijske nastave i polaganje ispita o osposobljenosti do 7000 kuna, te pravo na podmirenje troška liječničkog pregleda.

 

Polazniku pripada novčana pomoć u visini minimalne plaće od 2752 kune, stvarni troškovi prijevoza i troškovi osiguranja pri HZMO-u i doprinos za zaštitu zdravlja na radu.

 

Poduzetnik Pavo Ćorluka, vlasnik Doma za starije i nemoćne osobe Ćorluka, koji se uključio u HZZ-ovu mjeru, rekao je kako su migranti dosta nepovjerljivi te da nisu riješeni problemi pokrivanja troškova, npr. ovjere dokumenata kod javnog bilježnika ili ishođenja sanitarne dozvole.

 

Po njemu, treba skratiti administriranje na minimum i mjeru u potpunosti financijski pokriti. Iz osobnog iskustva iznio je primjer kako su sva petorica migranata koji su bili u njegovoj tvrtki na osposobljavanju na radnom mjestu zasnovali radni odnos.

 

Svoja iskustva iznio je i Iranac Puria Javidi, koji se osposobljavao za rad u kuhinji u Domu za starije i nemoćne osobe Ćorluka. Tamo je zasnovao radni odnos, a kaže kako želi ostati, raditi i živjeti u Hrvatskoj.

 

Tportal.hr

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio