Gorivo na benzinskim crpkama u BiH će pojeftiniti kada rafinerije snize cijene

Datum objave: 30.10.2018   Broj čitanja: 234
Cijena jednog litra benzina u BiH danas iznosi, ovisno od tvrtke, od 2,31 KM do 2,46 KM, dok je cijena dizela od 2,36 do 2,46 KM.
Gorivo na benzinskim crpkama u BiH će pojeftiniti kada rafinerije snize cijene

 

Samo je pitanje vremena kada će rafinerije koje posluju s naftnim kompanijama u BiH utjecati na smanjenje maloprodajnih cijena benzina i dizela na benzinskim pumpama, kazao je za Klix.ba federalni ministar trgovine FBiH Zlatan Vujanović komentirajući opadanje cijena nafte na svjetskom tržištu treći tjedan za redom.
Vujanović je napomenuo da se u BiH prometuje proizvodima koji su proizvod rafinacije, odnosno da su benzin i dizel koji se prodaju na benzinskim pumpama u BiH proizvod rada rafinerija iz regije.

 

Iako su cijene goriva na benzinskim crpkama u Bosni i Hercegovini ponovo zabilježile rast ovog mjeseca, cijena barela nafte u svijetu konstantno pada.

 

Prije tri tjedna cijena barela nafte na londonskom tržištu iznosila je 80,3 dolara, dok na američkom tržištu iznosi 71,2 dolara.

 

Krajem prošlog tjedna cijena nafte na londonskoj burzi je pala za 2,7 posto, na 77,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio za 2,3 posto, točnije na 67,60 dolara.

 

"Pitanje je koliko će vremena proći da rafinerije odgovore svojim proizvodima rafinacije, odnosno benzinom i dizelom, u sektoru maloprodaje. Prošla su tri tjedna od pada cijena na svjetskom tržištu pa je za očekivati da se i cijene snize u narednom periodu", rekao je Vujanović.

 

On ističe da je na bh. tržištu najbitnije pratiti cijene nafte u rafinerijama koje su od važnosti za BiH.

 

"To su rafinerije u Rijeci, Sisku i Pančevu, a tu je INA sa skladištem u Podlugovima. Čeka se odziv rafinerija na veleprodajnu cijenu, koja će onda utjecati na maloprodajnu. Pitanje je i koliki su kontingenti koje nabavljaju naftne kompanije", dodao je ministar trgovine u Vladi FBiH.

 

Prema stručnim izvještajima, cijene nafte padaju zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija, zbog čega bi mogla oslabiti potražnja za energentima, dok bi ponuda nafte krajem godine mogla porasti.

 

Sve do početka listopada cijene nafte su rasle, piše Hina, zbog najave sankcija SAD-a na iranski naftni sektor početkom studenog, što je podržavalo strahovanja da će ponuda na svjetskim tržištima biti znatno manja nego potražnja.

 

Posljednjih tjedana su strahovanja splasnula, među ostalim, zbog najave Saudijske Arabije da može povećati proizvodnju ako to bude potrebno.

 

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih kazao je prošlog tjedna da je stanje na tržištu nafte "dobro". Dodao je i da ne isključuje mogućnost da Saudijska Arabija poveća proizvodnju za milijun ili dva milijuna barela dnevno.

 

Cijena jednog litra benzina u BiH danas iznosi, ovisno od tvrtke, od 2,31 KM do 2,46 KM, dok je cijena dizela od 2,36 do 2,46 KM.

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio