Priča iz Australije, ekonomije koja 27 godina ne zna za recesiju

Datum objave: 04.11.2018   Broj čitanja: 282
Kao zemlja i ekonomija koja 27 godina ne zna za recesiju, Australija bi mogla biti primjer drugima uključujući i najveće ekonomije svijeta, ocjenjuje tjednik Economist u seriji tekstova o australskoj oazi stabilnosti.
Priča iz Australije, ekonomije koja 27 godina ne zna za recesiju


Pitajući se što je tajna australskog uspjeha, Economist, između ostalog, skreće pažnju na uspješnu australijsku, imigracijsku politiku.

 

“Australijski entuzijazam za useljavanje je vrlo značajan, gotovo trećina njenih stanovnika rođena je u nekoj drugoj zemlji. To je daleko više nego u nekim drugim bogatim zemljama”, primjećuje ugledni tjednik, dodajući kako se godišnje na najmanji kontinent doseli 190.000 ljudi. Australija, zaključuje Economist, godišnje ima tri puta veći priliv novog stanovništva od SAD-a.

 

“Podrška masovnom useljeništvu je masovna. Djelimično, australijska tolerancija na doseljenike može biti odraz još jedne izvanredne osobine tamošnjeg društva, a to je solventnost njene socijalne države.

 

Javni dug iznosi samo 41 posto BDP-a i jedan od najnižih nivoa u bogatom svijetu”, navodi Economist, dodajući u prilog tezi o održivosti australijskog socijalnog sistema i način mirovinske štednje, prenosi Jutarnji list.

 

Reforme

Australija je, podsjeća se, prije 30 godina štovanje mirovine vezala gotovo isključivo uz ulaganje osiguranika u privatne investicijske fondove, a provela je i, u sličnom smjeru, reforme zdravstvenog osiguranja.

 

Razmatrajući daljnje prednosti australijskog državnog i ekonomskog modela, Economist izdvaja model stranačkog sustava koji, ističe se, izrazito naginje centrizmu.

 

“Birači u toj zemlji obvezni su da glasaju na izborima što političke stranke stavlja u poziciju da se bore za kolebljive glasače, a ne da izlaze u susret predrasudama što većeg broja birača. Uz to, glasovanje je preferencijalno što doprinosi moderiranju izbora od strane građana”, napominje isti izvor.

 

U osvrtu na australijske makroekonomske pokazatelje, ovaj tjednik ističe kako je u proteklih 30 godina ta ekonomija kumulativno rasla tri puta više nego njemačka, te da je australijski nacionalni dohodak u istom razdoblju prosječno rastao četiri puta više nego američki.

 

“Rastući prihod, nizak javni dug, pristupačna država blagostanja, popularna podrška masovnom useljeništvu i široki konsenzus o politikama koje podupiru te stvari. To je daleki san u većini bogatih zemalja”, zaključuje niz hvalospjeva na račun Australije ugledni Economist.

 

Prirodna bogatstva

Kao sretne okolnosti australijske stabilnosti, tjednik izdvaja i bogata nalazišta ruda i prirodnog plina što u sinergiji s blizinom snažnog kineskog tržišta čini dobitnu kombinaciju.

 

U odnosu na druge bogate ekonomije poput SAD-a ili Japana, dodaju, Australija ipak ima samo 25 milijuna stanovnika.

 

I tako uspješna država, propustila je provođenje dvije reforme.

 

Prva se, navodi se, odnosi na prava Aboridžina, čiji je socijalni status daleko ispod onoga koji uživaju ostali australijski državljani.

 

Drugi izostali reformski zahvat odnosi se na smanjenje emisije štetnih stakleničkih plinova zbog čega su, između ostalog, suše na tom kontinentu sve teže i učestalije s pripadajućim ogromnim štetama za okolinu.

 

Razmatrajući moguće buduće trendove u australijskoj politici, Economist primjećuje kako podrška birača dvjema najvećim strankama, Liberalnoj i Laburističkoj, pada te da se u dijelu vladajuće Liberalne stranke javljaju zahtjevi za promjenom imigracione politike.

 

Ironija je, zaključuje tjednik, da australijski birači kažnjavaju najveće stranke za uspješnu politiku.

 

Grude.com/Manager.ba

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio