Restauriran arhiv Dubrovačke Republike

Datum objave: 07.11.2018   Broj čitanja: 251
Svaki dokument prošao je kroz složeni restauratorsko-konzervatorski proces.
Restauriran arhiv Dubrovačke Republike


U Dubrovniku je predstavljen plod trogodišnje suradnje Državnog arhiva, Hrvatskoga restauratorskog zavoda te Društva prijatelja Dubrovačke starine. Restaurirano je i konzervirano više od 200 dokumenata, povelja i kodeksa vrijednog arhiva Dubrovačke Republike. Njihov rad predstavljen je na izložbi Povijest Dubrovačke Republike na papiru i pergamentu.

 

Poslu ni blizu nije kraj, ali je početak fascinantan. Obnovljeno je više od 200 dokumenata i kodeksa iz doba Dubrovačke Republike. "Oštećenja su bila velika, riječ je o mehaničkim i biološkim oštećenjima", rekla je Nataša Miloslavić iz Odjela za papir u Dubrovniku.

 

Svaki dokument prošao je kroz složeni restauratorsko-konzervatorski proces. Tajna dobre očuvanosti dokumenata iz doba Dubrovačke Republike leži i u činjenici da su stari Dubrovčani za njihovu izradu koristili najkvalitetniji papir tog doba, a najvažnije dokumente pisali na pergamentu. Državni arhiv u Dubrovniku kontinuirano vodi brigu o toj vrijednoj građi, a ovu suradnju, najavili su na izložbi, nastavljaju.

 

"Zadovoljni smo time što sad krajem 2018. završavamo restauraciju jedne podserije diplomata et acta, znači cijelo 13. stoljeće smo mi kodekse i isprave doveli kraju. Kolege će izabrati nove serije za 14. i 15. stoljeće oko nove suradnje", rekla je ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Poznika.

 

Tako će se posao oko restauracije i konzervacije vrijednih dokumenata jedinstvenog arhiva Dubrovačke Republike nastaviti.


Grude.com/HRT

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio