Poduzetnici za koje je Bakir Izetbegović dogovorio kredit, propali nakon kredita

Datum objave: 11.11.2018   Broj čitanja: 444
Kada je 2012. godine član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ponosno najavljivao da je on osobno „sredio“ da se putem „Bosnia Bank Internationala“ (BBI) i „Turkish Ziraat Banka Bosnia“ u BiH investira 100 milijuna eura, zaboravio je spomenuti da će upravo taj kredit dovesti do propasti mnogih bh. tvrtki
Poduzetnici za koje je Bakir Izetbegović dogovorio kredit, propali nakon kredita

 

Blokirani računi

 

Kako je pojašnjeno 12. lipnja 2012. na konferenciji za medije, na kojoj je predstavljena ova kreditna linija, trebalo se raditi o sredstvima s rokom otplate od deset godina i kamatnom stopom između nula i 3,99 posto.

 

Izetbegović je tada, otvarajući konferenciju, istaknuo da je u veljači bio u Turskoj i zamolio tamnošnje lidere da pomognu BiH, što je rezultiralo odlukom da turska vlada odobri bh. tvrtkama kredite u ukupnom iznosu od 100 milijuna eura.

 

Ono što se dalje događalo ispričao nam je Mehmed Nikšić, vlasnik Zemljoradničke zadruge Tarčin.

 

- Zemljoradnička zadruga praktično više ne postoji, blokirani su nam svi računi i čekamo likvidaciju tvrtke. Sve se to dogodilo upravo zbog ovih navodno povoljnih sredstava iz Turske, koje smo uzeli putem „Turkish Ziraat Banka Bosnia“. Dobro se sjećam da smo mi toj banci još radili i promociju tih kredita. Ali, to je sve bila samo lijepa priča, a kada sam podnio zahtjev, sve te priče pale su u vodu – kazao je Nikšić.

 

 - U tih godinu i po dana svašta su od nas zahtijevali, tražili su dokumentaciju koju čak ni Porezna uprava FBiH ne traži. Onda su mi, bez upita, odobrili kredit sa šest mjeseci grace perioda, iako je priča bila da će on biti dvije godine. Kada sam se pobunio, dobio sam produženje na osam mjeseci. Druga stvar, kredit smo trebali dobiti s kamatnom stopom do 3,99 posto, ali nakon godinu i pol na stolu nas je čekalo rješenje prema kojem ćemo samo 30 posto sredstava dobiti po toj povoljnoj kamatnoj stopi, a 70 posto kao redovan kredit s nepovoljnom stopom – ispričao je Nikšić.

 

Prema njegovim riječima, gospodarstvenike nitko nije ni o čemu pitao niti su se oni imali kome žaliti, jer uopće nitko nije htio s njima razgovarati.

 

- Krenula je realizacija kredita, istekao je grace period pa su krenule te ogromne kamate na „povoljna“ sredstva i nismo mogli to izdržati. Danas smo pred zatvaranjem, blokirani su nam računi – naglasio je Nikšić.

 

Nitko nije dobio obećano

 

- Nisam ja jedini u ovoj priči, ima nas dosta u BiH. Znam da niko nije dobio 100 posto povoljnih sredstava po 3,99 posto kamate, maksimalno 40 posto. Znam za tvrtku iz Bosanske Dubice koja se zbog ovog svega zatvorila. Vlasnik je svu imovinu stavio pod hipoteku, onda ga je „povalio“ ovaj kredit i čovjek je nakon toga napustio BiH – ispričao je Mehmed Nikšić.

 

Avaz

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio