Zbog odluke Kosova ugroženo 160 milijuna KM izvoza

Datum objave: 19.11.2018   Broj čitanja: 327
Situacija s uvođenjem dodatnog poreza na uvoz robe iz BiH i Srbije na Kosovo mogla bi potrajati, što će se negativno odraziti i na izvoz BiH, ocjenjuje predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić.
Zbog odluke Kosova ugroženo 160 milijuna KM izvoza


Prištinske vlasti, smatra, ne mare mnogo ni za stavove Europske komisije koju su, kao jamca CEFTA sporazuma, u pomoć pozvale vlasti u BiH.

 

– Mislim da su oni navikli na to da imaju neku vrstu zaštite jer su tu u igri i politička pitanja, a ne samo trgovina. Oni sada idu praktički pokazati zube i odlukom o uvođenju dodatnog poreza od 10% krše sporazum CEFTA-e koji jamči slobodnu trgovinu. Europska komisija morala bi žurno reagirati jer postoje pravila po kojima se upućuje žalba Europskoj komisiji, koja treba to sankcionirati i natjerati Kosovo da ukine te barijere, ali oni to iz političkih razloga možda i neće uraditi. Teško je reći dokle će sve to trajati, ali u svakom slučaju, robe koje na tržištu Kosova budu dolazile iz BiH i Srbije će biti skuplje i manje konkurentne nego, recimo, iz Hrvatske – upozorava Vasić.

 

Šteta za izvoznike iz BiH nije mala jer se na tržište Kosova u posljednjih pet godina izvoze robe vrijednosti od 150 do 160 milijuna KM godišnje. Trećina toga odnosi se na izvoz ruda i metala, a po vrijednosti izvoza slijedi agroindustrijski sektor, koji izvozi najviše mlijeko te pileće meso.

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ocijenio je da je ovakva jednostrana odluka Kosova “najgrublji udar na osnovne principe na kojima počiva CEFTA sporazum” te da se može očekivati da će “ovo pitanje ozbiljno eskalirati u vremenu pred nama”. Zatražio je i da Europska komisija i zemlje jugoistočne Europe donesu zajednički stav o odluci prištinskih vlasti, pozivajući i njih da povuku spornu odluku. Takvi potezi, ocijenio je, znače vraćanje na stanje trgovine prije uspostavljanja regionalnog tržišta slobodne trgovine.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio