Radnici Aluminija ostali bez zdravstvenog osiguranja

Datum objave: 21.11.2018   Broj čitanja: 409
Kriza u mostarskom Aluminiju bliži se svom vrhuncu. Radnici ovog giganta više ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižice zbog duga prema Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ, a upitno je i kako će tvrtka radnicima isplatiti plaće.
Radnici Aluminija ostali bez zdravstvenog osiguranja


Kako je Pogled.ba pisao prošloga tjedna, rok za potpisivanje sporazuma o izmirenju dugovanja po osnovu zdravstvenog osiguranja je bio do 20. studenog. Kako sporazum između ZZO HNŽ i Aluminija o izmirenju dugovanja nije potpisan, odlučeno je kako radnicima neće biti ovjerene zdravstvene knjižice sve dok uprava Aluminija ne pristane na sporazumno rješavanje dugovanja. Prema informacijama koje ima Pogled.ba, dugovanje Aluminija po osnovu zdravstvenog osiguranja veće je od milijun maraka i nastavak rasta dugovanja bi mogao ugroziti poslovanje ZZO HNŽ u ovoj godini.

 

Ovo je samo jedan u nizu problema s kojima se Aluminiji suočava. Kako je jutros za N1 rekao direktor Aluminija Dražen Pandža, dnevni račun za struju ove tvrtke je sada veći od 700 000 maraka, a ako se nastavi poslovati po ovim uvjetima, uskoro bi se moglo dogoditi da dnevni račun za struju bude veći od milijun maraka. - Ako vlasnici hitno ne poduzmu nešto mi smo u opasnosti da 23. studenog prekinemo proizvodnju jer ostajemo bez sirovina za proizvodnju aluminija. Dobavljači su nam dali određene rokove i odgode plaćanja, ali više ne mogu raditi na taj način. Poslali smo dopise svim vlasnicima uključujući i Vladu Republike Hrvatske, ali još nismo dobili odgovore - izjavio je Pandža jutros za N1.

 

Ukoliko se zaista dogodi krah Aluminija, to će imati dalekosežne posljedice za gospodarstvo cijele države. Radnici ove tvrtke su najavili jednosatni štrajk danas kako bi još jednom upozorili na težinu stanja u kojem se nalaze. Ono što mnoge zanima jeste odgovor na pitanje zašto su vlasnici dozvolili da dug Aluminija naraste na više od 300 milijuna maraka, odnosno, zašto se ranije nije reagiralo i zašto se određena rješenja traže tek sada kada je gotovo nemoguće izvesti iz krize nekada najuspješniju tvrtku u državi?

 

Problem je i trenutak u kojem se događa ova kriza. Izbori i proces uspostave vlasti donekle su u drugi plan gurnuli probleme Aluminija. Aktualna Vlada FBiH ne pokazuje dovoljno želje da se aktivnije uključi u rješavanje problema, a još uvijek se ne zna kada će biti formirana nova. U svakom slučaju, nekoliko sudbonosnih dana je pred Aluminijem, samo je pitanje hoće li ih mostarski gigant preživjeti ili ne.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio