SVETA KATA: Vrgorska zastava duga 20 metara izvješena na kuli Avali iznad Vrgorca

Datum objave: 25.11.2018   Broj čitanja: 318
Povodom blagdana Svete Kate i 328. obljetnice oslobođenja Vrgorca od Osmanlija, Društvo prijatelja vrgorske starine izvjesilo je na kulu Avalu iznad Vrgorca 20 metara dugu vrgorsku zastavu, kao simbol vrgorske povijesti, kulture i identiteta. Grb Vrgorca na ovoj zastavi visok je 2,5 metara.
SVETA KATA: Vrgorska zastava duga 20 metara izvješena na kuli Avali iznad Vrgorca

 

Vrgorac je oslobođen od dvostoljetne osmanlijske vlasti tijekom Morejskog rata i to na blagdan Svete Katarine Aleksandrijske, 25. studenoga 1690. godine nakon višednevne opsade od strane mletačke vojske i morlačkih jedinica.

 

Na blagdan Svete Katarine između dviju sukobljenih strana je dogovoreno primirje pa su osmanlijska vojna posada i civilno stanovništvo napustili Vrgorac i otpraćeni u smjeru Ljubuškog. Nakon oslobođenja Vrgorca na ovo područje naseljava se novo katoličko stanovništvo čiji su potomci današnje Vrgorke i Vrgorčani.

 

Postavljanjem velike zastave Društvo prijatelja vrgorske starine završava tjedan prepun aktivnosti, a koji je uključivao dvije izložbe, predstavljanje izložbenog kataloga, otvaranje galerije Društva i postavljanje pet metara dugog banera u staroj gradskoj jezgri povodom obljetnice oslobođenja od Osmanlija.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio