NAJAVA: U Kino Grude stiže predstava ''Mrginji su u glavi''

Datum objave: 26.11.2018   Broj čitanja: 419
U utorak, 27. studenog u Kino dvorani Grude s početkom u 19:00 sati članovi kluba kulture i udruga mladih AGAPE pozivaju vas na kazališnu predstavu ''Mrginji su u glavi'' u izvedbi ovih glumaca amatera iz susjednog Ljubuškog.
NAJAVA: U Kino Grude stiže predstava ''Mrginji su u glavi''


Klub kulture „Libuša“ iz Ljubuškog i udruga mladih AGAPE je udruga čija je misija obogatiti kulturni život grada, županije i šire. Jedan od naših osnovnih ciljeva je i očuvanje jezika i tradicije Hercegovine. Tako je nastala i predstava „Mrginji su u glavi“ koja je u cijelosti autorski rad naših članova, kažu iz kluba kulture „Libuša“ iz Ljubuškog.

 

Metnili smo vele šprdnje, međutizin more se vele i naučit. Tute se radi o curi i momku kojin njijovi matere i ćaće brane da ćosaju zbog radi mrginja. I eto, toji mrginji su se sa ledine priselili u glave i ne dadu čeljadi mislit kako Bog zapovida. Unda se toji jadni mladi bore da istraju mrginje iz glava svojizi ćaća, da se unda njizi dvoje mogu vinčat. Mi se uzdamo da će svit koji budne gleda prestavu počet mislit svojon glavon i prominit sve šta je Bogu mrsko u sve šta je Bogu drago.

 

Scenarij je napisan hercegovačkim narodnim izričajem i također je naših ruku djelo.

 

Ova predstava ima humorističan, a ujedno i poučan sadržaj. Riječ je o dvije tradicionalne hercegovačke obitelji koje su desetljećima u zavadi oko mrginja (lat. margo, marginis ̶ kraj, rub, okrajak, granica, međa). Tako međe između susjednih njiva postaju ujedno i nepremostivi "mrginji u glavi", koji ograničavaju objektivno prosuđivanje i razumno odlučivanje starijih članova obitelji, a žrtve su mladi. Naime, mladić iz jedne, a djevojka iz druge obitelji su zaljubljeni, a roditelji im ne dopuštaju da budu zajedno. Oni se ne žele odreći jedno drugog i pokušavaju se izboriti za svoju ljubav. Putem predstave želimo potaknuti kritičko preispitivanje nekih negativnih tradicionalnih obrazaca i stvaranje novih tradicija s većom obiteljskom ulogom mladih i žena.

 

Vrijedno je istaknuti da u predstavi rame uz rame nastupaju srednjoškolci, odrasli ljudi i umirovljenici, njih dvanaest. U timu su također scenarist, redatelj, šminker, scenograf, tonski majstori… tako da u realizaciji predstave sudjeluje ukupno 20 članova naše udruge.

 

Izvorni hercegovački jezik, šale kojima ovaj kazališni komad obiluje, te neosporan talent naših glumaca-amatera polučili su velik uspjeh na premijeri u Ljubuškom.

 

I još, da ne smetnemo, zbog radi našeg 'ercegovačkog govora, 'ercegovačke šprdnje i ovizi što su glumili (Svaka in čast!), u Ljubuškon i Livnu su nas falili na sva usta. Mi smo voljni doć i u vaše misto, jerbo nešto kontamo da bi se i vami moglo svidit.

 

Fala i živili!

Klub koloture Libuša

 

Grude.com

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio