Riječki liječnik na mladom Hercegovcu izveo neviđen zahvat u RH. Srce operirao kroz preponu

Datum objave: 26.11.2018   Broj čitanja: 1449
Kardiolog Neven Čače iz KBC-a Rijeka danas je prvi u Hrvatskoj izveo novi zahvat na srcu kod dvoje djece u dobi od 12 i 13 godina.
Riječki liječnik na mladom Hercegovcu izveo neviđen zahvat u RH. Srce operirao kroz preponu

 

Zahvaljujući tom zahvatu djeca neće trebati na klasičnu kardiokiruršku operaciju u kojoj se otvaraju grudni koš i srce. Oporavak će im biti daleko brži i lakši i već će se za pet dana moći vratiti u školske klupe. Tako im je spriječio razvoj plućne hipertenzije za koju ne postoji terapija, nego u obzir jedino dolazi transplantacija pluća.

 

Razgovarali smo s dr. Čačeom koji nam je detaljno objasnio o čemu se radi.

 

"Izveo sam danas dva zahvata na djeci od 12 i 13 godina, a sad ću još na pacijentu od 16 godina te sutra kod dvije djevojke u dobi od 19 i 20 godina. Djeca koja su dosad imala rupice na klijetkama morala su na operaciju gdje im se otvarao prsni koš i srca, a krv odvodila u aparat za izvantjelesnu cirkulaciju i oporavak nakon takve operacije je bio dugačak i težak, praćen komplikacijama. Nakon operacije djeca ili odrasli moraju biti dan-dva na intenzivnoj i još osam do desetak dana na odjelu, a svojim svakodnevnim obavezama su se vraćali tek kroz dva do tri mjeseca, koliko traje oporavak. Sad će moći već nakon 24 dana od zahvata kući i nakon četiri do pet dana već mogu u školu ili na fizički lakše radno mjesto", rekao nam je dr. Čače.

 

Kateterom izveo zahvat na srcu

 

Prije operacije, djeca s ovom srčanom manom, koja su imala rupice u pregradi na klijetkama, imala su, navodi, česte respiratorne defekte i bronhitise, patila su od ubrzanog disanja i nisu mogla podnositi napore kao druga djeca koja nisu rođena s tom srčanom manom, a sad će moći.

 

"Spriječili smo razvoj plućne hipertenzije koja je najveća opasnost jer je to bolest za koju ne postoji terapija već je potrebna transplantacija i pluća i srca koja jedina može produžiti život. Zahvat sam izveo na način da sam kateter uveo kroz preponu, s jedne strane kateter sam uveo kroz preponsku arteriju, a s druge strane kroz preponsku venu te se kateteri koji se vode kroz žile susreću u tzv. kissing tehnici nakon čega se radi petlja s jedne strane srca na drugu te se kateter pozicionira na sam defekt na klijetkama i tako sam zatvorio rupice na klijetkama", objasnio nam je dr. Čače.

 

Ovakav zahvat mogu izvoditi već od 3. godine djeteta, a dr. Čače se za zahvat educirao i pripremao punih godinu dana. Na edukacije je odlazio u Italiju, a danas mu je kao podrška došao kolega iz pedijatrijske bolnice San Donato u Milanu.

 

"Rupica u tom zidu između dviju srčanih klijetki predstavlja najčešću srčanu grešku i potrebno ju je operirati u najranijoj životnoj dobi. U slučaju pojave tih rupica na pregradama između klijetki također dolazi do miješanja krvi, kao i kod takvog defekta na pretklijetkama, s time da je veća razlika tlakova zbog čega brže dolazi do plućne hipertenzije i ostalih oštećenja", rekao je dr. Čače za Index.

 

Postoji određen broj djece koja s ovakvim pogreškama relativno normalno napreduju i simptomi im nisu naglašeni pa se operacija odgađa kako bi djeca bila sigurnija. No on se sad educirao za izvođenje zahvata tzv. perkutanom tehnikom putem katetera kako djeca ne bi morala na operaciju.

 

Inače, dr. Čače već 15 godina obavlja isti zahvat kad je u pitanju zatvaranje rupica na pretklijetkama i po tome je, kaže nam, bio prvi u regiji, a sad je prvi u Hrvatskoj da zahvat izvodi na klijetkama, koji je još puno kompliciraniji.

 

Pacijent na kojem je dr. Čače izveo zahvat je Božo Šaravanja, 16-godišnjak iz Mostara.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio