29. studenoga 1909. Cvitan Galić – tko je bio “zračni as” iz II. svjetskog rata?

Datum objave: 29.11.2018   Broj čitanja: 370
Cvitan Galić ima u II. svjetskom ratu 38 priznatih i 7 nepriznatih pobjeda, večinom na istočnom bojištu, te jedan od najpoznatijih vojnih pilota II. svjetskog rata.
29. studenoga 1909. Cvitan Galić – tko je bio “zračni as” iz II. svjetskog rata?

 

Po dolasku partizanskih vlasti u Zagreb grob na Mirogoju mu je preoran, kao i ostalih pokopanih vojnika NDH. Galićevi ostaci bačeni su u neku jamu, tako da se danas tek naslućuje mjesto ukopa. I kosti ostalih poginulih vojnika su povađene iz grobova i bačene u neoznačene jame, a ljudima je bilo zabranjeno zapaliti svijeću i pomoliti se na mjestu gdje su bili njihovi poginuli očevi, sinovi ili muževi.

 

Cvitan Galić rođen je 29. studenoga 1909. u Gorici, župa Sovići- Gorica, općina Grude, Hercegovina. U ovoj župi rođene su mnoge poznate osobe iz hrvatske novije povijesti: mučenik Zvonko Bušić, nogometaš Zvone Boban, Mate Boban, fra Ferdo Vlašić hrvatski višestruki uznik, ustaški zapovjednik Crne Legije Rafael Boban, te jednog od najboljih pilota iz II. svjetskog rata – Cvitan Galić.

 

Galić je jedan od najboljih pilota II. svjetskog rata, te je imao 38 priznatih pobjeda u zraku i 7 nepriznatih. Jedini koji je imao veći broj vojnih pobjeda je Mato Dukovac, rođen u Srijemu, u blizini Beograda, u nekada hrvatskom selu Surčin.

 

U Kra­ljevini Jugoslaviji Cvitan Galić poha­đao je pilotsku školu 7. vazduhoplovnog puka u Mostaru. Od 1935. službuje u 6. lovačkom puku. Početkom rata 1941. godine nalazi se u pilotskoj školi u Mosta­ru. Od svibnja iste godine u službi je novoosnovanog Zrakoplovstva Nezavisne Države Hrvatske, gdje se u činu narednika dragovoljno javlja u Hrvatsku zrakoplovnu le­giju, piše vecernji.hr

 

U listopadu 1942. godine, s 255 borbenih letova i 38 priznatih pobjeda, postaje poručnik.

 

Letio je na lovačkom zrakoplovu Messers­chmitt Bf 109G-2 koji je na boku nosio veliku crnu brojku tri s tan­kim bijelim rubom. Sveukupno je imao 429 letova. Oborio je pet I-16 „Rata”, četiri 1-153 „Čajke”, po je­dan R-10, DB-3, Pe-2 i Spitfire, dva hidrozrakoplova MDR-6, pet IL-2 „Šturmovika”, četiri MiG-1, pet MiG-3 i devet LaGG-3.

 

Većinu tih pobjeda Galić je ostvario na istočnom bojištu u Rusiji protiv sovjetskih zrakoplova.

 

U lipnju 1943. odlikovan je pozlaćenim njemačkim križem i unaprijeđen je u natporučnika te postavljen za instruktora letenja u JG 104. S 38 priznatih pobjeda vraća se u listopadu iste godine u Hrvatsku i službuje na Borongaju u 22. zrakoplovnom jatu, leteći na lovačkim zrakoplovima francu­skom MS 406 i talijanskom G.50.

 

Poginuo je u zračnom napadu Britanaca na zračnu luku Zalužani 6. travnja 1944. godine.

 

Piloti Hrvatske zrakoplovne legije nosili su njemačke uniforme, od­ličja i znakovlje. Jedino po znački Hrvatske zrakoplovne legije na desnom džepu na ilustraciji se prepoznaje hrvatski pilot. Iznad džepa je aluminijska značka Luf­twaffe. Iznad dugmeta na lijevom džepu je značka za 110 letova iznad neprijateljskog područja. Ispod su željezni križ 1. klase i dvi­je pilotske značke. Iznad gornjeg dugmeta jakne je lenta željeznog križa i ispod nje lenta za sudje­lovanje u ruskoj kampanji 1941.–1942. godine.

 

Cvitan Galić ima u II. svjetskom ratu 38 priznatih i 7 nepriznatih pobjeda, te jedan od najpoznatijih vojnih pilota II. svjetskog rata.

 

Po dolasku partizanskih vlasti u Zagreb grob mu je preoran, kao i svih ostalih hrvatskih vojnika na Mirogoju, tako da se danas tek naslućuje mjesto ukopa. Kosti mrtvih vojnika su povađene iz grobova i bačene u neoznačene jame.

 

vecernji.hr

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio