U Grudama će o knjizi Mile Pešorde govoriti i premijer ZHŽ-a

Datum objave: 03.12.2018   Broj čitanja: 627
U subotu 8. prosinca s početkom u 17.00 sati član Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti, inicijator i i sutvorac povijesne Sarajevske deklaracije o HRVATSKOM JEZIKU, suosnivač tjednika Hrvatsko slovo, istaknuti književnik i pjesnik Mile Pešorda boraviti će u svojim Grudama i predstaviti knjigu SLOBODA, MIR MEJU NAMI.
U Grudama će o knjizi Mile Pešorde govoriti i premijer ZHŽ-a

 

Predstavljanje će se održati u dvorani župnog ureda crkve svete Katarine u Grudama.

 

Uz autora, o knjizi će govoriti poznata bh. i hrvatska književnica Anita Martinac i premijer ZHŽ-a Zdenko Ćosić.

 

Mile Pešorda dobitnik je brojnih uglednih priznanja i nagrada za svoje književno djelo, a među inima i najvišega državnoga odlikovanja Republike Hrvatske za osobit doprinos u kulturi, Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, koje mu je dodijelio predsjednik Franjo Tuđman.

 

Pjesme su mu uvrštene u čitanke, u antologije hrvatske i svjetske, tako i u američku, THE CANON OF CROATIAN POETRY 1450-2000. Rodio se 15.VIII.1950. u Grudama, u kojima je, u svibnju 1968., uredio i objavio (odmah zabranjenu) reviju OGLEDALO te s odličnim uspjehom položio ispit zrelosti na Gimnaziji. Diplomirani je profesor romanistike, a živio je i radio u Sarajevu, Zagrebu, Parizu, Rennesu i Kopru, kao slobodan književnik, novinar, nakladnik, sveučilišni lektor, diplomat i urednik, sveudilj intelektualno zauzet za demokraciju i slobodu.

 

Zbog očitovana domoljublja, u „trećejanuarskoj Hrvatskoj“ bio je izvrgnut verbalnim političkim atentatima, jurišima cijele državne crvene konjice, koje je opisao akademik Ivan Aralica u knjizi Smrad trulih lešina. Mrziteljima slobode i naroda odgovorio je ovom otvorenom kolumnističkom knjigom života i ljubavi za istinu.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
 • Hrvatski književnik Mile Pešorda02.01.2019 11:02 sati
  Nekoć su lažni svjedoci i udbaši poslali moga plemenitoga otca Vinka g.1947.na robiju i cijelu jednu obitelj izvrgli progonu. Lažni svjedoci i udbonosci lažima i udbaškim glasinama sve do danas nasrću na mrtve mi roditelje i na njihovo potomstvo. Vidim, na portalu grude.com stoji otisak udbaškoga i udbonosnoga zločinstva, jer udbaški se baštinici ne mire s istinom očuvana doma i ognjišta Vinka i Anđe Pešorde. Zloduh Sotone progovara ispod crne kapuljače "joskul" jadnika.Svima sam zlotvorima odgovorio još g.1969.svojom pjesmom MOJ OTAC, uvrštenom te godine u antologiju hrvatskoga pjesništva. Od tada do danas specijalno obučeni "zavičajni klači" nada mnom bdiju i svoje pričuvne uši naplaćuju.
 • ero07.12.2018 15:49 sati
  Mile Pešorda je intelektualac! Zdenko Ćosić čovjek koji je stao pred tenkove 90-ih godina i krenuo u rat! Također neka se zna da je on prijatelj župe Grude, a zna i fra Stanka još od širokobrijeških vremena njih dvojice! Ovo je najbolja kombinacija uz divnu gospođu Martinac. Lijepo
 • joskul06.12.2018 18:25 sati
  Našao se pravi tip da priča o miru, ljubavi i izmirenju. On sam je uzrok raskola među svojom braćom. Nije mi jasno zašto fra Stanko dozvoljava da se ovo predstavljanje radi u župnoj zgradi.Ako nemože organizirati u kinu ili restoranu kao i drugi, nek održi predstavljanje kod sebe kući.
 • Luka 05.12.2018 08:26 sati
  Svatko je bio završio u zatvoru tko je u to doba bio neprijatelj države. Ne vjerujem mu ništa!
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio