U Grudama će o knjizi Mile Pešorde govoriti i premijer ZHŽ-a

Datum objave: 03.12.2018   Broj čitanja: 1017
U subotu 8. prosinca s početkom u 17.00 sati član Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti, inicijator i i sutvorac povijesne Sarajevske deklaracije o HRVATSKOM JEZIKU, suosnivač tjednika Hrvatsko slovo, istaknuti književnik i pjesnik Mile Pešorda boraviti će u svojim Grudama i predstaviti knjigu SLOBODA, MIR MEJU NAMI.
U Grudama će o knjizi Mile Pešorde govoriti i premijer ZHŽ-a

 

Predstavljanje će se održati u dvorani župnog ureda crkve svete Katarine u Grudama.

 

Uz autora, o knjizi će govoriti poznata bh. i hrvatska književnica Anita Martinac i premijer ZHŽ-a Zdenko Ćosić.

 

Mile Pešorda dobitnik je brojnih uglednih priznanja i nagrada za svoje književno djelo, a među inima i najvišega državnoga odlikovanja Republike Hrvatske za osobit doprinos u kulturi, Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, koje mu je dodijelio predsjednik Franjo Tuđman.

 

Pjesme su mu uvrštene u čitanke, u antologije hrvatske i svjetske, tako i u američku, THE CANON OF CROATIAN POETRY 1450-2000. Rodio se 15.VIII.1950. u Grudama, u kojima je, u svibnju 1968., uredio i objavio (odmah zabranjenu) reviju OGLEDALO te s odličnim uspjehom položio ispit zrelosti na Gimnaziji. Diplomirani je profesor romanistike, a živio je i radio u Sarajevu, Zagrebu, Parizu, Rennesu i Kopru, kao slobodan književnik, novinar, nakladnik, sveučilišni lektor, diplomat i urednik, sveudilj intelektualno zauzet za demokraciju i slobodu.

 

Zbog očitovana domoljublja, u „trećejanuarskoj Hrvatskoj“ bio je izvrgnut verbalnim političkim atentatima, jurišima cijele državne crvene konjice, koje je opisao akademik Ivan Aralica u knjizi Smrad trulih lešina. Mrziteljima slobode i naroda odgovorio je ovom otvorenom kolumnističkom knjigom života i ljubavi za istinu.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio