FOTO: U Grudama predstavljena knjiga Mile Pešorde! Poslana poruka krivotvoriteljima povijesti

Datum objave: 10.12.2018   Broj čitanja: 770
Najavljujući kulturni događaj, predstavljanje knjige "Sloboda, mir meju nami", fra Bernard Marić je za autora knjige rekao: - Nekako mi se čini da je Mile Pešorda uvijek cijenjen više negdje drugdje, nego ovdje u svom kraju.
FOTO:  U Grudama predstavljena knjiga Mile Pešorde! Poslana poruka krivotvoriteljima povijesti

 

I uistinu, Mile Pešorda je u cijelom akademskom svijetu prepoznatljiv, međutim ponekad se čini da tog člana Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti, najmanje prepoznaju njegovi Gruđani.

 

Stoga se i pojavi s vremena na vrijeme, da i njegova rodna gruda shvati kakvog velikana ima.

 

Uvodničar i moderator ovog kulturnog poslijepodneva u Grudama bio je grudski župnik fra Stanko Pavlović. Brojnim istaknutim teolozima i intelektualcima fra Stanko je prevodio knjige, stoga i da nije događaj održan u dvorani Župnog ureda Grude, logično i razumljivo bi bilo da on moderira ovako vrijedan i važan događaj za cijelo mjesto. Govoreći o Pešordi, fra Stanko je istaknuo kako on snažno i smiono promišlja našu stvarnost i kako se Grude, ali i ostatak Hercegovine mogu ponositi Milom Pešordom, antologijskim hrvatskim pjesnikom čije su pjesme prevedene na više od 20 stranih jezika, istaknutim članom Hrvatskog proljeća, inicijatorom i potpisnikom Sarajevske deklaracije o hrvatskom jeziku...

 

O Pešordi je biranim riječima govorila i Anita Martinac, diplomirana pravnica i nositeljica Spomenice Domovinskog rata i medalja Ljeto 95 i Oluja, danas također cijenjena pjesnikinja čije su pjesme prevedene na engleski, njemački, španjolski i makedonski jezik.

 

Govoreći o knjizi "Slobodam, mir meju nani" književnica je spomenula one koji pod krinkom antifašizma zagovaraju duh komunizma, a Pešorda ih u svojoj knjizi pretkazuje.

 

Premijer ZHŽ-a Zdenko Ćosić je izravno sa Svjetskog kongresa poduzetnika u Zagrebu došao u Grude. Kao što je 90-ih znao procijeniti situaciju i uključiti se u demokratske promjene onda kada je bilo najpotrebnije, Ćosić koji je bio sudionik zaustavljanja tenkova na Pologu 1991. godine upozorio je da ni današnja vremena nisu nimalo laka za hrvatski narod koji je ujedinjeniji nego ikad, ali nažalost ni to mu ne omogućuje da izabere svoje legitimne predstavnike u BiH. Naglasio je Ćosić i Sarajevsku deklaraciju o hrvatskom jeziku čiji je Pešorda bio potpisnik, a koja je aktualna i danas jer govori o legitimnom predstavljanju Hrvata.

 

Pešorda je naglasio to da njegovi tekstovi koji su objavljivani u tjedniku „Hrvatsko slovo“ govore o krivotvoriteljima stvarnosti i povijestiFOTOGALERIJA


Grude.com

FOTO:  U Grudama predstavljena knjiga Mile Pešorde! Poslana poruka krivotvoriteljima povijesti
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio