Traženje provođenja odluke Ustavnog suda nije miješanje u unutarnju politiku BiH

Datum objave: 11.12.2018   Broj čitanja: 150
Ljubić je rekao da je i Europski parlament tražio da bude provedena ova odluka i da to isto može tražiti i Hrvatska.
Traženje provođenja odluke Ustavnog suda nije miješanje u unutarnju politiku BiH

 

Ljubić je rekao za Televiziju N1 da je i Europski parlament tražio da bude provedena ova odluka i da to isto može tražiti i Hrvatska.

 

Hrvatska ima pravo tražiti provođenje odluke Ustavnog suda BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH kojima treba omogućiti izbor legitimnih predstavnika svakog od tri konstitutivna naroda na svim nivoima i to nije miješanje u unutarnju politiku BiH, smatra predsjednik Odbora za Hrvate izvan Hrvatske u Hrvatskom saboru Božo Ljubić.

 

Ljubić je rekao za Televiziju N1 da je i Europski parlament tražio da bude provedena ova odluka i da to isto može tražiti i Hrvatska. "Na taj način Hrvatska, kao članica EU, ima pravo i obavezu da ukazuje zemlji aspirantu za članstvo u EU na poštivanje vladavine prava, a eminentno poštivanje vladavine prava je poštivanje odluka vlastitih ustavnih sudova", istaknuo je on.

 

Govoreći o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH, koja bi se trebala naći pred saborskim zastupnicima u srijedu, 12. prosinca, Ljubić je pojasnio da su nametnutim promjenama Ustava Federacije BiH (FBiH) 2002. godine Hrvati dovedeni na "rub političke i ustavne konstitutivnosti".

 

"Već nekoliko izbornih ciklusa Hrvate nisu predstavljali njihovi legitimni predstavnici u vladama entiteta i u Predsjedništvu BiH. To je dovoljan razlog da se o tome izjasni Hrvatska koja je potpisnik i Washingtona i Daytona, prema tome ima i obavezu da se izjasni, ako se oni krše", rekao je Ljubić.

 

On je naveo da u porukama Deklaracije nema nikakvih bitnih promjena, već da su one terminološke prirode, te dodao da je ova deklaracija sada koherentan i dobar dokument koji Hrvatski sabor može usvojiti.

 

"Cilj nam je da Hrvatski sabor to usvoji maksimalnim konsenzusom vlasti i opozicije, jer bi to bila najbolja poruka Hrvatima u BiH. Više puta sam ponovio da bih želio da Hrvatski sabor i uopće hrvatska politika ima prema hrvatskom narodu u BiH i prema BiH konsenzus kakav je Hrvatska imala prilikom ulaska u EU ili NATO", rekao je LJubić.

 

Komentirajući izjavu trojice bivših visokih predstavnika u BiH - Paddy Ashdowna, Christiana Schwarz-Schillinga i Carla Bildta koji kažu da se Hrvatska miješa u unutrašnje odnose u BiH, Ljubić je istaknuo da te tri osobe nemaju nikakav kredibilitet da govore o tom pitanju.

 

Prema njegovim riječima, oni su sukrivci za ovakvo stanje u BiH koje, ne samo da je hrvatsku poziciju u BiH dovelo na rub političkog subjektiviteta, već je i dodatno destabiliziralo BiH.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio