Plenković će na summitu EU-a ponovno govoriti o položaju Hrvata u BiH

Datum objave: 12.12.2018   Broj čitanja: 175
Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovno će ne summitu zemalja članica EU-a govoriti o stanju u Bosni i Hercegovini nakon izbora, doznaje Hina iz izvora Europskog vijeća.
Plenković će na summitu EU-a ponovno govoriti o položaju Hrvata u BiH

 

"Hrvatski premijer Andrej Plenković zatražio je da na summitu upozna čelnike o najnovijim stanju u BiH nakon izbora", rekao je izvor. Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades zatražio je da govori o Srbiji i Kosovu, dodao je isti izvor i objasnio da je dužnost predsjednika Europskog vijeća da to omogući kada to od njega zatraže čelnici zemalja članica.

 

Rasprava o BiH te o Kosovu i Srbiji održat će se u okviru rasprave o vanjskopolitičkim pitanjima, koja je na dnevnom redu summita. I na zadnjem summitu EU-a 18. listopada premijer Plenković je upoznao svoje kolege s položajem Hrvata u Bosni i Hercegovini, rekavši da su većinski Bošnjaci ponovno preglasali malobrojnije Hrvate i izabrali hrvatskog člana u tročlanom predsjedništvu zemlje.

 

"Mislim da je nakon mog izlaganja većina kolega tek sada shvatila dimenziju problema. Morate razumjeti da je za nekoga tko je malo dalje od naših krajeva to teško razumljivo. Intervenciju su podržali bugarski premijer Bojko Borisov, mađarski Viktor Orban i zanimljivo španjolski premijer Pedro Sanchez, francuski predsjednik Emmanuel Macron i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini također je uvažila sve naše argumente", rekao je Plenković novinarima nakon listopadskog summita, podsjeća Hina.

 

Čelnici zemalja članica okupit će se u četvrtak i petak u Bruxellesu na redovitom prosinačkom summitu, na kojem će, iako nije tako planirano, dominirati pitanje brexita. Nakon toga slijedi radna večera na kojoj će se govoriti o vanjskoj politici, Rusiji, Ukrajini, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio