Širokobriješki liječnici ogorčeni: Trpimo verbalne i fizičke napade

Datum objave: 14.12.2018   Broj čitanja: 296
Širokobriješki liječnici u petak ujutro su prosvjedovali zbog nasilja nad njhovom kolegicom. ”Ovaj nemili događaj nas je okupio i ujedinio, došli smo iskazati podršku kolegici, ali da iskoristimo priliku da ukažemo na naš nezahvalan i nezavidan položaj.
Širokobriješki liječnici ogorčeni: Trpimo verbalne i fizičke napade

Osim što skrbimo o silnim pacijentima, manjak je liječnika, a osim verbalnih moramo trpjeti i fizičke napade, što je nedopustivo i neprihvatljivo”, rekla je liječnica Ivanka Knezović.

 

Zaštititi liječnike zakonom

 

Smatra da se mora poraditi na tome da liječnici budu zaštićeni zakonom.

 

”Znalo se i prije događati dosta verbalnih napada, pacijenti nemaju strpljenja, ne mogu čekati, a znate da je u medicini pravilo trijaže, a ako pacijent i je naručen on se mora strpiti ako dođe 2-3 pacijenta hitnih slučajeva, iako ste naručeni npr. u 8 sati, možete biti primljeni u 9.30, jer radimo po hitnosti. Ovo je za sada akcidentalni slučaj tjelesnog napada, ali iskazujemo podršku kolegici”, poručila je Knezović.

 

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije u ŽZH Franjo Musa rekao je da je ovaj prosvjed organiziran s ciljem da se javnost i nadležne institucije upoznaju sa sve češćim nasiljem kojemu su izloženi zdravstveni djelantosti.

 

Kamere i osiguranje

 

”Tu se radi u prvom redu službi Hitne pomoći, ali i ostalim službama. Nadamo se da će prosvjed uroditi plodom, tu mislimo na izmjenu Zakona gdje se napad na zdravstvenu osobu nije tretirao napadom na službenu osobu, s tim da su se izgrednici provlačili sa lakšim novčanim kaznama. Nadamo se da će se to promijeniti, ali želimo povećati sigurnost na radnom mjestu, posebno u Hitnoj, gdje u noćnim satima dolaze osobe u alkoholiziranom stanju kao i pod utjecajem narkotika, a tu mislim na uvođenje kamera i zaštitara preko noći. Federlani sindikat doktora medicine i stomatologije uputit će zahtjev za izmjenom zakona Federalnom parlamentu, a za naše domove zdravlja, odnosno pitanje kamera i osiguranja, to ćemo uputiti nadležnom resornom ministarstvu i ZZO-u”, poručio je Musa.

 

Inače, ranije je priopćeno kako liječnici ovim mirnim prosvjedom žele potaknuti i nadležne institucije na promjenu dosadašnjeg zakona, gdje traže izmjene zakona tako da se napad na uposlene u zdravstvu klasificira kao napad na službenu osobu, te da i kazne budu primjerene tomu. Podsjetimo, prije nekoliko dana liječnica je ozlijeđena nakon što ju je u utorak napao pacijent u Domu zdravlja Široki brijeg. Osoba P.B. (rođen 1993.) prvo je verbalno, a zatim i fizički napao liječnicu M.M.K. (rođenu 1985.) koja je zadobila tjelesne ozljede.

 

P.B. je priveden u prostorije Policijske uprave Široki Brijeg, prekršajno obrađen i alkotestiran te je utvrđeno da nije bio pod utjecajem alkohola. Bit će poduzete mjere sukladno Zakonu o javnom redu i miru ŽZH. Kako smo tada saznali liječnica je zadobila ozljedu gležnja te je obrađena na Centru za urgentnu medicinu i hitne prijeme Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

 

bljesak.info

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio