Deklaracija usvojena! Komšić je izabran glasovima Bošnjaka

Datum objave: 14.12.2018   Broj čitanja: 420
Hrvatski sabor je u petak sa 81 jednim glasom za, 4 sudržana i 11 protiv izglasao Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH. Na deklaraciju je bilo podneseno dva HDZ-ova amandmana, četiri Mostova te 15 SDP-ovih. Zastupnici Mosta nisu glasali.
Deklaracija usvojena! Komšić je izabran glasovima Bošnjaka

 

Od dva HDZ-ova amandmana djelomično je prihvaćen onaj kojim se 'pozdravlja rješavanje statusnih i egzistencijalnih pitanja pripadnika HVO-a', te onaj kojim se od MVEP-a traži da jednom godišnje Saboru podnese izvješće o provedbi Deklaracije.

 

Deklaracija na 20-ak stranica upozorava na marginalizirani položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. - Za uspješno funkcioniranje BiH na svim razinama ključno je da svi njeni konstitutivni narodi i građani budu ravnopravni, da u nju imaju puno povjerenje i vjeruju u njenu budućnost – piše u Deklaraciji u kojoj podsjećaju da je hrvatski član Predsjedništva BiH i treći put izabran glasovima bošnjačkog naroda, što je suprotno duhu Daytonskog sporazuma.

 

Izglasan je i Zakon o udžbenicima koji je posljednjih dana izazvao prijepore među koalicijskim partnerima. Zakon je prihvaćen sa 81 glasom za, 19 suzdržanih i 3 protiv. Protiv su glasali zastupnici Neovisnih za Hrvatsku, dok su suzdržani bili SDP-ovci, HDZ-ov Miroslav Tuđman, nezavisni Marko Vučetić i Bojan Glavašević.

 

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio