Milan Bandić dobio novu zastupnicu u Saboru! SDP na aparatima

Datum objave: 15.12.2018   Broj čitanja: 416
Čestitarski ugođaj vladao je u četvrtak u Klinici za plućne bolesti na zagrebačkom Jordanovcu. U posjet Milanu Bandiću, odmah nakon izglasavanja proračuna za 2019., stigli su njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević, pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić, predsjednica Uprave Holdinga Ana Stojić Deban, ali i Jakov Kitarović, direktor Arene Zagreb Sretan Šarić te mnogi drugi suradnici i prijatelji zagrebačkoga gradonačelnika.
Milan Bandić dobio novu zastupnicu u Saboru! SDP na aparatima

 

Kako nam je rečeno, Bandić će još neko vrijeme biti u bolnici, osjeća se mnogo bolje, no nitko nije želio prognozirati kada će se vratiti na posao.

 

Kada potpuno ozdravi, Bandić će se u svoj ured vratiti s poprilično dobrom zalihom.

 

Prošao mu je proračun za 2019. u Zagrebu, u Gradskoj skupštini osigurao je novu većinu, u Saboru trenutačno kontrolira 11 zastupnika, što mu je sasvim dovoljno da Vladi Andreja Plenkovića postavlja ultimatume.


“Iz rukava”

 

- U psihologiji pregovaranja, a ja imam puno godina, morate se koristiti vještinama koje posjedujete. Ne k’o Luka Vidović vući iz rukava - govorio je Bandić još u rujnu na skupštinskom aktualcu kada su ga pitali o pregovorima sa sindikatima Holdinga.

 

A da je majstor pregovaranja pokazala su posljednja, za Bandića poprilično burna dva mjeseca.

 

- Bez brojčano jakog kluba, teško možete progurati besplatne udžbenike ili institut roditelja odgojitelja. Ulazilo se u treću godinu mandata Vlade i moralo se nešto napraviti - govore naši sugovornici.

 

Prvo je primio bivšeg SDP-ovca Zdravka Ronka, a već tada se nagađalo kako Bandić na tome sigurno neće stati. Točno mjesec dana nakon Ronka, Bandiću je prešla i HNS-ova Marija Puh, a deset dana nakon nje, SDP-ova Milanka Opačić.

 

- S njom sam gradio socijaldemokraciju i to mi služi na ponos - govorio je tada Bandić.

 

Jučer je ponovo imao razloga za zadovoljstvo. Saborska zastupnica zastupnica u drugom mandatu Ana Komparić Devčić, jedna od kritičarki koja je tražila smjenu šefa Davora Bernardića, od jučer više nije članica SDP-a. Iako to zasad nitko nije htio službeno potvrditi, može se pretpostaviti da su istinite glasine da se pridržuje upravo Bandićevom klubu. Doznajemo da se o njezinom prelasku već vodili razgovori, a ono što se može pretpostaviti jest da nije jedina - spekulira se da bi još dvoje SDP-ovaca moglo napustiti stranački brod koji tone. SDP tako pada na 30 zastupnika, a Bandićev klub raste na čak 11 zastupnika.

 

Iako je dojam da je prolazak proračuna i njegovo slavodobitno pojavljivanje u Skupštini kao čovjeka koji rješava stvari Bandićeva najveća pobjeda, njegovi suradnici još u četvrtak poslijepodne objašnjavali su kako se treba pogledati šira slika.


Matematika

 

- On se ovim zapravo riješio Anke Mrak Taritaš, koju su ponovno izdali. Prvo HNS, a sada i HSS. Riješio se i Kosora koji je govorio da svoje ljude ima pod kontrolom, kao i SDP-a i Gordana Marasa, koji je izgubio a da još nije ni ušao u Skupštinu. Osim toga, njegova priča o besplatnim udžbenicima u Saboru ide u smjeru koji je zamislio. No Bandiću kada ide, onda je sebi najopasniji - pričaju naši sugovornici.

 

Kako, dakle, sad izgleda saborska matematika? Klub HDZ-a trenutačno ima 55 zastupnika, četiri zastupnika ima Klub zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a, a vladajuću koaliciju podupire i 8 zastupnika manjina. Četvero od njih se i formalno vodi kao dio Bandićeva zastupničkog kluba koji broji 10 članova, a tome treba dodati i nezavisnog zastupnika Željka Lackovića koji nije član Kluba, ali svojim glasom podržava odluke Bandićeva kluba. Nakon što se i dojučerašnja SDP-ovka Ana Komparić Devčić priključi Bandićevu klubu, onda će vladajuća koalicija bez HNS-a imati 75 glasova, što znači da joj za većinu u Saboru treba samo još jedan zastupnik.

 

Jutarnji list

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio