Imate preko 30 godina i niste oženjeni! Bh. Općina daje 10 tisuća KM ako ćete se oženiti

Datum objave: 15.12.2018   Broj čitanja: 1382
U bosanskobrodskoj Mjesnoj zajednici Liješće živi oko 100 momaka starijih od 30 godina koji još nisu zasnovali bračnu zajednicu, a i dalje razmišljaju hoće li stati na ludi kamen.
Imate preko 30 godina i niste oženjeni! Bh. Općina daje 10 tisuća KM ako ćete se oženiti

 

 

Liješće, koje je udaljeno osam kilometara od središta Bosanskog Broda, putniku namjerniku već na prvi pogled pruža dojam da se radi o veoma urbanom mjestu. Imaju asfalt, elektrifikaciju, vodovod, ambulantu, dom kulture, sportski teren, telefon i internet, školu... Imaju svašta, ali nedostaje sklopljenih brakova, svadbenih zvona i svatova, djece...

 

Vrijedni i radni

 

Odbornik u lokalnoj skupštini Boro Radovanović još prije dvije godine pokrenuo je pitanje problema neženja u Liješću na aktulanom skupštinskom satu i potencirao potrebu da se i novčano motivira sklapanja brakova.

 

- U suradnji s članovima Vijeća mjesne zajednice Liješće, mještanima i najviše s našim svećenikom Jovanom Tomićem došli smo do podatka da u selu ima oko 100 neženja starijih od 30 godina i te podatke sam iznio u javnost - kaže Radovanović.

 

On dodaje da je već postignut efekt, jer je u proračunu Općine predviđen iznos od 10.000 KM za pomoć onima koji stupe u bračnu zajednicu, a imaju više od 30 godina.

 

- To nisu velika sredstva i to je početak. Vjerujem da ćemo uspjeti motivirati momke da češće stupaju u brak, da ih ohrabrimo na taj čin. To su jako dobri momci, jako vrijedni i radni. Kada bi oni imali po jedno dijete, u školi bi se mogla formirati četiri nova odjela, to bi bilo veliko bogatstvo, selo bi bilo življe, veselije, mlađe - dodaje Radovanović.

 

Ima vremena

 

Predsjednik Mjesne zajednice Liješće Goran Džabić, i on neoženjen, kaže da ima još vremena, jer mu je tek 25 godina.

 

- Prema popisu iz 2013. godine, imamo 1.570 stanovnika. Imamo sve potrebno za normalan život. Taj neki trend odlazaka je prisutan, trči se za parama, a brak dođe na red tek na kraju, a neki ostanu i samci do kraja života. Razmišljam da se do 30. godine oženim, neću dalje odgađati. Djevojaka ima. Sve su lijepe djevojke, ali naše Brođanke i iz Liješća su najljepše - veoma optimistično kaže Džabić.

 

Sedamdesetdvogodišnji Savo Vučanović priča da su ranije bila druga vremena, živjelo se teže i siromašnije, ali ženidbe i udaje nije nedostajalo. - Bilo je igara, cura i momaka i oko dvadesete se stupalo u brak. Nedostaje dobre volje za ženidbom i radom. Ja sam svoju ženu pronašao 500 metara od kuće, i nisam mogao pronaći bolju. Danas se nije ni žedno ni gladno, ima svega - priča Vučanović.

 

Svadba na proljeće, djevojku našao u Srbiji

 

 Pedesetjednogodišnji Nenad Šukurma odlučio je stati na ludi kamen već na proljeće naredne godine, a djevojku je pronašao u mjestu Rekovac u Srbiji, na daljini većoj od 500 kilometara.

 

- Da se ženim vrijeme je. Razloga je mnogo što to nisam učinio do sada, ali najveći krivci smo mi sebi, sve nam je važnije od toga. U Srbiji smo započeli druženje preko Udruge „Jorgovan“ iz Liješća i tako sam upoznao buduću ženu. Možda će još bar dva braka biti rezultat tih druženja i odlazaka tamo - kaže Šukurma.

 

Avaz.ba

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio