FEYNMANOVA TEHNIKA UČENJA: Naučite bilo što u samo 4 jednostavna koraka

Datum objave: 15.12.2018   Broj čitanja: 284
Vjerojatno ste bili u situaciji da imate još malo vremena do ispita, a da vam koncentracija nije na odgovarajućem nivou i da ništa ne možete zapamtiti.
FEYNMANOVA TEHNIKA UČENJA: Naučite bilo što u samo 4 jednostavna koraka

 

Koliko god čitali i mislili o tome, jednostavno vam ne ide od ruke. Kada je u pitanju učenje i upijanje novih informacija, možda vam Feymanova tehnika učenja može pomoći.

 

Feynmanova tehnika je mentalni model koji je "skovao" dobitnik Nobelove nagrade Richard Feynman.

 

Bio je duboko poštovan zbog svoje sposobnosti da jasno prenese komplicirane teme, kao što je kvantna fizika, praktično svima.

 

David Goodstein, autor knjige “Feynmanovo izgubljeno predavanje”, priča o tome da kada bi uvidio da se nešto sa lakoćom i jednostavnošću ne može predstaviti, Richard Feynman bi smatrao da je problem u samoj informaciji i da još uvijek nije dovoljno ispitana.

 

Ova tehnika učenja je jasno predstavljena u biografiji Jamesa Gleicka iz 1993. godine “Genije: život i znanost Richarda Feynmana”.

 

U knjizi on objašnjava metodu u smislu kako je Feynman savladao svoje ispite na Univerzitetu Prinston.

 

“Feynman je imao posebne bilježnice za stvari koje ne zna i ne razumije. Reorganizirao je svoje znanje. Radio je i po nekoliko tjedana rastavljajući svaku granu fizike i tako sve vrijeme pazeći na nedosljednosti. Pokušao je pronaći suštinsku jezgru svakog subjekta”, rekao je Gleick.

 

Ovo je bio prvi dio njegovog procesa, ali pogledajmo sva četiri koraka:

1. Izaberite temu koju želite naučiti i počnite je proučavati. Zapišite sve što poznajete na tu temu, a potom samo dodajte svaki put kada saznate nešto novo.

 

2. Pretvarajte se da predajete svoju temu u učionici. Uvjerite se da ste u mogućnosti objasniti temu jednostavnim izrazima.

 

3. Ako zastanete, vratite se knjigama. Nedostaci u vašem znanju trebaju biti očigledni. Ponovite problematična područja sve dok ne možete potpuno objasniti temu.

 

4. Pojednostavite i koristite analogiju. Ponovite postupak dok pojednostavite jezik i povežete činjenice, kako biste ojačali svoje razumijevanje.

 

Feynmanova tehnika je savršena za upijanje novih informacija, za razumijevanje starih podataka, za pamćenje, ili učenje za ispit.

 

Kako biste vi koristili ovu tehniku?

 

FEYNMANOVA TEHNIKA UČENJA: Naučite bilo što u samo 4 jednostavna koraka
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio