FOTOGALERIJA: Grude zadržale stoljetni običaj druženja nakon svete mise na Božić

Datum objave: 25.12.2018   Broj čitanja: 2193
Bijaše godina Gospodnja 1742. kad fra Pavo Dragičević, apostolski vikar šalje u Rim izvješće s popisom važnijih mjesta koja čine župu Drinovci i na prvom mjestu spominju se Grude, zatim Ružići, pa Drinovci i na kraju Tihaljina. Izvješće se i danas čuva u Arhivu Kongegracije "De Propaganda Fide", danas Kongregacija za evangelizaciju naroda.
FOTOGALERIJA: Grude zadržale stoljetni običaj druženja nakon svete mise na Božić

 

Pretposljednjeg dana davne 1857. godine pred goričkim župnikom fra Petrom Bakulom načinjena je darovnica kojom žitelji Gruda daruju svoje posjede za crkveno zemljište fratrima. Fra Bakula potpisuje zaključak da bi Grude trebale postati samostalna župa u koje ulaze Grude Brdo, Grude Polje, Dragićina, Višnjica i Krištelica.

 

I konačno, 9. svibnja 1895. godine Grude postaju samostalna franjevačka župa sa zaseocima Grudsko Vrilo, Vrućice, Pocrte, Pešija, Grude, Cere, Krištelica, Zagomila, Dragićina i Višnjica.

 

Sve ove kratke povijesne crtice u sebi čuvaju jedan običaj koji se od najranijih dana do danas nije izgubio, a to su okupljanja žitelja nakon božićnih svetih misa, druženja na soframa, trpezama, stolovima za ručak koji na ovim prostorima imaju širi značaj, ali i potvrđuju bogatu povijest ovih područja od davnih vremena do danas.

 

Grudski zaseoci su održali taj stoljetni običaj druženja na blagdan Božića. Svaki od zaseoka ima svoje mjesto za druženje ispred crkve svete Kate u Grudama. Donesu se rakija i vino, vrijedne domaćice pripreme kolače, donesu smokve, lješnjake, bajame i druge ukusne poslastice te se nakon mise u zajedništvu ostaje sat i više vremena.

 

Prigoda je to za susrete onih koji se dugo vremena nisu vidjeli, koji su u vremenu Božića došli s posla iz inozemstva kao i mnogih drugih koje je put odveo daleko, ali dom je ostao u srcu. Upravo se to najjače osjeti kod onih koji su u dalekim krajevima zasnovali obitelj, utemeljili nova prijateljstva, ali s vremenom misli se sve više vraćaju ondje gdje je sve počelo, kao u pjesmi Zorana Begića: Probudi me želja, srce tamo vuče, samo jedan je dom, godine me uče...

 

I današnji blagdan u Grudama je protekao svečano, s više tisuća vjernika koji su u crkvi i na novouređenom platou slavili blagdan Isusovog rođenja.

 

Svetu misu predvodio je grudski župnik fra Stanko Pavlović koji je i s oltara, a kasnije i pojedinačno, išao od okupljališta do okupljališta i čestitao svojim sumještanima blagdan Isusovog rođenja. S oltara je blagdan čestitao i u ime fra Bernarda Marića i fra Ante Šaravanje koji su u drugim župama predvodili svete božićne mise.
- U evanđelju stoji, dat će vam se znak. Mi danas stalno tražimo neke druge znakove, a ne božje znakove. Božji znak nije nešto što bi nas iznenadilo, pogodilo, zaplašilo. Znak je novorođeno dijete u jaslicama. Dragi Bog se služi običnim znakovima, a mi tražimo nešto drugo. Samo zato što ne prepoznajemo božje znakove, a težimo nekim drugim, nadnaravnim znakovima često smo nezadovoljni, isprazni, posrćemo na životnom putu. Isus se rodio kao dijete, Bog je postao čovjekom da bi čovjeku otvorio vrata neba. Taj znak i tu poruku prihvatimo - istaknuo je fra Stanko Pavlović.

 

Pozvao je žitelje da počnu prihvaćati božanska mjerika, božje odrednice i prakse u životu. - Onda će sigurno biti više zadovoljstva i puno više dobrog raspoloženja. Današnji dan, dan Isusova rođenja nam želi reći da smo mi božja djeca. A kad čovjek pripada svom Stvoritelju, onda nema izgubljenosti u životu. Kad nam je Bog uzor u životu, onda se ne moramo bojati života, ni nevolja, ni nezgoda, ni odlaska s ovog svijeta jer znamo tko nas čeka - istaknuo je fra Stanko Pavlović.

 

Kako je sve izgledalo pogledajte u fotogaleriji:

 

 

Ž.An/Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
 • z.t.26.12.2018 14:14 sati
  Čestit, sretan i blagoslovljen Božić grudskim pratrima, svim župljanima župe Svete Kate kao i svim Gruđanima
 • ...25.12.2018 20:59 sati
  Od Pocrtana samo Gillan.
 • Ratko25.12.2018 19:05 sati
  2.2.2019. mirovina, adio i ne žali... samo bježi Radovane
 • Mostar25.12.2018 17:32 sati
  Ljepota druženja. Bravo Gruđani sve ste izdržali!
 • Ero25.12.2018 16:30 sati
  Sveta Kate golubice bijela čuvaju te franjevačka djela
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio