Najvažniji BOŽIĆNI događaj: Nogometna utakmica prekinula rat 1914. godine

Datum objave: 25.12.2018   Broj čitanja: 250
Za Božić se slavi još jedna obljetnica jedne od najneobičnijih nogometnih utakmica svih vremena. Priča je prigodna za božićno ozračje i jedna je od najljepših u krvavom, prošlom stoljeću.
Najvažniji BOŽIĆNI događaj: Nogometna utakmica prekinula rat 1914. godine

 

Prema napisima iz sačuvanih dnevnika vojnika toga vremena, ponajviše iz onog Roberta Hamiltona, kapetana Kraljevskog bataljuna iz Warwickshirea, zaključuje se da su na Božić 1914. utakmicu odigrali njemački i engleski vojnici. Mjesto radnje je, pretpostavlja se, Frelinghien, gradić na sjeveru Francuske, a u punom jeku je u to vrijeme Prvi svjetski rat.

 

Na Božić, međutim, rata nije bilo. Bilo je nogometa.

 

Božićne pjesme dovele do primirja

 

Sve je krenulo time što su Nijemci iz pošiljki iz domova složili improvizirane ukrase, okitili improvizirane jelke i krenuli s pjevanjem božićnih pjesama. Britancima nije dugo trebalo da se pridruže duhu primirja, a komunikacija pojedinaca ubrzo je dovela do nalaženja vojnika na tzv. ničijoj zemlji, u neutralnoj zoni.

 

Prekid vatre označio je početak druženja. "I tako smo svi bili izvan rovova u neutralnoj zoni, kad smo odjednom ugledali njemačkog vojnika kako nabija loptu. Nismo se zapravo ni snašli, a već smo igrali nogomet", priča je Johanessa Niemanna, svjedoka tadašnjih događaja, ujedno zapovjednika 133. britanske saksonske pukovnije. Inače, u to vrijeme obje su vojske u svojim redovima imale i osobe koje su se bavile ovom igrom, čiji je razvoj do današnje popularnosti tada bio tek u povojima.

 

 "Sretan i neobičan Božić"

 

Ovom događaju knjigu je posvetio Pehr Thermaenius, zove se "The Christmas Match: Football in No Man's Land 1914", a u njoj opisuje kako je polje nedaleko od Frelinghiena bilo gotovo idealno za nogomet jer je bilo pošteđeno granatiranja i ostalih oštećenja.

 

"Nije bilo baš idealno za igru jer je tlo bilo smrznuto, ali dobili smo ih 3:2", tvrdnje su jednog od njemačkih vojnika, a do danas traju prijepori koji je rezultat zapravo bio, kao i koliko je susreta ukupno odigrano.

 

Primirje prekinuto nakon ponoći

 

"Bio je ovo sretan i neobičan Božić. Ali sam nakon ponoći udvostručio broj stražara", piše u svom dnevniku Hamilton. Kapetan Stockwell iz velške regimente otkrio je da je nakon ponoći ispalio tri hica u zrak, što je bio znak da je primirje završeno. Samo nekoliko trenutaka kasnije, čulo se kako i njemački general ispaljuje dva hica u zrak.

 

Dvojica vojnika bavili su se nogometom

 

Obje strane imale su po jednog vojnika koji se bavio nogometom. Kod Britanaca to je bio narednik Jammes Coyle, koji je igrao za škotski Albion, a Nijemci su imali Alberta Schmidta, nogometaša trećeligaškog kluba Fussballclub 02 Schedewitz.

 

Nogomet je, eto, nakratko prekinuo rat i povezao suprotstavljene strane, ali vrlo brzo je opet postao - sporedan, a mnogi sudionici ovog lijepog događaja na kraju su postali žrtve ovog velikog rata, poput Schmidta koji je poginuo 1916. godine.

 

Index.hr

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio