Zbog zastoja izvoza peleta na Kosovo, cijene u BiH trebale bi padati

Datum objave: 30.12.2018   Broj čitanja: 203
Prema nekim informacijama, na pojedinim mjestima tona peleta prodaje se za vrtoglavih 500 KM!
Zbog zastoja izvoza peleta na Kosovo, cijene u BiH trebale bi padati


Vlada Kosova početkom studenog usvojila je odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i BiH, piše Večernji list BiH.

 

Ova mjera podrazumijevala je pristojbu od 10% na sve proizvode koji se na Kosovo uvoze iz Srbije i BiH. Međutim, kosovska Vlada krajem studenog povećala je pristojbe na 100%.

 

Nerealno povećanje
“Za mjesec dana primjene pristojbi na robu iz BiH, na Kosovo je izvezeno robe manje za 4,5 milijuna KM u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je izvezeno robe u vrijednosti od skoro 12 milijuna KM”, kazao je za Klix.ba ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. Ono što je zanimljivo u kontekstu ove informacije je pelet. Naime, cijene peleta, u odnosu na protekli mjesec, neugodno su iznenadile građane koji su uslijed pada temperatura krenuli kupiti dodatni ogrjev.

 

Prema nekim informacijama, na pojedinim mjestima tona peleta prodaje se za vrtoglavih 500 KM! Alem Omerhodžić, izvršni direktor tvrtke Senigor d.o.o., za Fokus.ba kazao je kako se radi o neopravdanom poskupljenju te da bi cijena peleta trebala čak i pasti. “Cijena peleta pala je u posljednjih 20 dana, a razlog tome je što je velik dio peleta proizvedenog u BiH bio namijenjen za kosovsko tržište. Međutim, Kosovo je nametnulo veće carine, zbog čega pelet iz BiH više nije konkurentan na njihovu tržištu. Tako je kreiran višak peleta, a to trenutačno koriste mešetari da ostvare profit”, objašnjava Omerhodžić.

 

Netočne deklaracije
Drugi problem je što su na vrećama peleta često ispisane nerealne energetske vrijednosti, koje su uvećavane za nevjerojatnih tisuću puta kako bi se ionako visoka cijena donekle mogla opravdati.

 

Stručnjaci upozoravaju na sve češće prevare proizvođača peleta. Na ovaj problem upozorava i profesor Mašinskog fakulteta u Sarajevu Azrudin Husika, koji je na jednoj benzinskoj crpki zatekao vreće peleta na kojima je toplotna vrijednost iznosila čak 5200 kilovatsati po kilogramu, iako ona ne bi smjela prelaziti pet! Paradoks je da se pelet prodaje na benzinskim crpkama gdje ga inspektori ne mogu kontrolirati.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio