Ilijini tužni blagdani: Nekad je imao posao, dom, obitelj...

Datum objave: 30.12.2018   Broj čitanja: 496
Priča o čovjeku koji baš i nema razloga za slavlje. Ilija Bešić već nekoliko godina živi na milosti drugih ljudi. Otkako se razbolio i ostao bez posla živi gdje stigne.
Ilijini tužni blagdani: Nekad je imao posao, dom, obitelj...

 

Jednom dnevno jede u Pučkoj kuhinji, doduše samo radnim danima, vikendom se snalazi. Na kraju ove, jedina mu je želja, da nova godina bude toplija, sigurnija i bolja.

 

Ispisani grafiti, trošan krevet i buđav dušek, slika je i prilika u napuštenoj prostoriji zgrade koja je Iliji Bešiću novi, privremeni dom. Svako veče liježe u krevet sa strahom da bi mogao biti izbačen.

 

"Nemam uvjeta za život, socijalno sam ugrožen, nemam gdje da se okupam, nemam gdje da se obrijem, nemam gdje da operem veš, zima mi je", kaže Bešić.

 

No svaki dan mogao bi biti izbačen, prepušten je volji dobrih ljudi. Kako bi preživio Ilija pomaže pri istovaranju robe u obližnjoj prodavnici, skuplja karton. Da bi preživio, zarađuje i kao model studentima na Likovnoj akademiji.

 

"Istovaram jednom čovjeku ovdje, za tri marke robu. Ima dva granapa, jedan granap pa drugi granap, to je po marku i po, tri marke dobijem za dva granapa", priča nam Ilija.

 

Ovaj čovjek nekada je imao posao, krov nad glavom, obitelj, ali sve je nestalo u trenutku.

 

"Radio sam u Vasi Miskinu Crnom, Energoinvestu ovako fizičke poslove, tu sam radio jedno dvije i pol godine i onda više nisam. Bio sam malo slab, bolestan i nisam mogao više", kaže.

 

Osim što je bolestan, u ovoj prostoriji mu je hladno, ima svega dva pokrivača i nešto malo odjeće. Živi bez električne energije i vode.

 

"Ima dobrih ljudi, kupili su mi jučer i cipele jedne i pantole. I kupili su mi šampone za veš, za kupanje, sapune, sve imam", kaže Bešić.

 

Nekada, dok je imao posao, zdravlje i tetku s kojom je živio i koja mu je bila sve u životu, Ilija Bešić je imao s kim proslaviti blagdane, imao je normalan život. No, i ovu godinu dočekat će sam, daleko od novogodišnjeg blještavila, u mraku, bez vode, struje u starim cipelama, žedan i gladan. Sa željom da će nova godina biti puno bolja od ove na izmaku, godine koje je doslovice za ovog čovjeka bila godina, pukog preživljavanja.

 

N1 televizija

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • What01.01.2019 12:40 sati
    Pa kako da se pomogne covjeku,zasto niste naveli i dali mogućnost informacija za pomoci mu.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio