Videoigre stvaraju ovisnost, mogu zamijeniti fizičke aktivnosti i dovesti do navikavanja na nasilje

Datum objave: 05.01.2019   Broj čitanja: 259
Svako četvrto dijete u Hrvatskoj u dobi od 9 do 17 godina svakodnevno igra igre na internetu, a svako četvrto dijete predškolske dobi na igraćim konzolama..
Videoigre stvaraju ovisnost, mogu zamijeniti fizičke aktivnosti i dovesti do navikavanja na nasilje


Većina roditelja je svjesna svih opasnosti, a Hrabri telefon pripremio je digitalni vodič za sigurnost u gaming svijetu

 

Svako četvrto dijete u Hrvatskoj u dobi od 9 do 17 godina svakodnevno igra igre na internetu, a svako četvrto dijete predškolske dobi na igraćim konzolama. - piše RTL

 

Toliko igranje videoigara sa sobom nosi i rizike, stoga je velika odgovornost na roditeljima. Zato je za sigurnost djece u gaming svijetu izdan digitalni vodič.

 

Igranje videoigara Nikolin je hobi od malih nogu, a sada ga je pretvorio u posao. Priznaje one kriju mnoge opasnosti, pogotovo kada ih igraju djeca.

 

"Utkane su u naše društvo i neće otići nikuda, ali bitno je prepoznati što ona je, medij za zabavu ili ovisnost i bijeg od stvarnosti, ako je ovo drugo to može dovesti do ozbiljnih poremećaja", kazao je Nikola Stolnik.

 

Videoigre stvaraju ovisnost, mogu zamijeniti fizičke aktivnosti i dovesti do navikavanja na nasilje jer čak 85 posto videoigara bazirano je na nasilju.
Roditelji svjesni opasnosti

 

"Roditelji u ovom kontekstu zovu zbog ovisnosti o igranju, primijetili su da djeca ne izvršavaju školske obveze, preokrenut im je bioritam, igraju do dugo u noć i ne mogu se ustati u školu", kazala je Hana Hrpka, predsjednica udruge Hrabri telefon.

 

Igrice ipak imaju i pozitivne strane.

 

"Igrice nisu same po sebi loše, razvijaju logičko razmišljanje, za razvijanje socijalnih vještina, nauče i engleski jezik ali važno je biti umjeren i imati nadzor", rekla je Hrpka.

 

Da bi se roditelji bolje snalazili, Hrabri telefon je u suradnji s partnerima pripremio digitalni vodič za sigurnost u gaming svijetu. - piše RTL

 

Roditeljima savjetuju da postave jasna pravila o vremenu i količini igranja, a da pritom igraće konzole i računala ne bi smjele biti u dječjim sobama. Potrebno je istražiti sadržaj videoigara te djecu upozoriti da otkrivanje osobnih podataka nepoznatim osobama i nalaženje s njima uživo može biti vrlo opasno.

 

Većina roditelja toga je svjesna.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio