Katolici proslavljaju blagdan Sveta tri kralja

Datum objave: 06.01.2019   Broj čitanja: 163
Danas je blagdan Sveta tri kralja, u kršćanskoj tradiciji oni su kraljevi ili mudraci, koji su se, prema evanđelju, došli pokloniti Isusu nakon rođenja.
Katolici proslavljaju blagdan Sveta tri kralja

 

Često se zovu Baltazar, Melkior i Gašpar. Prema Evanđelju po Mateju, došli su s istoka (Partsko Carstvo) u Jeruzalem, kako bi se poklonili Isusu. Pratili su betlehemsku zvijezdu.

 

U Jeruzalemu, primio ih je kralj Herod, koji ih je želio prevariti, s ciljem da mu kažu, gdje se Isus rodio, tako da ga može ubiti. Kada su pronašli Isusa, darovali su mu tri dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mast, smirnu (kao čovjeku). Potom im Bog zapovijedi da se ne vraćaju Herodu i vrate se drugim putem u svoju zemlju. Po tradiciji, poslije smrti triju kraljeva njihove su relikvije odnesene u Carigrad, nakon što ih je pronašla sv. Jelena Križarica, a odande su kasnije otišle u Milano i napokon u Köln u najljepšu njemačku katedralu, gdje su i danas.

 

Spomendan se u Katoličkoj crkvi slavi 6. siječnja, kao blagdan Bogojavljenja. Blagdanom se zatvara božićno slavlje i skidaju ukrasi, te se odvijaju vjerski obredi blagoslova vode, škropljenje blagoslovljenom (svetom) vodom i blagoslov kuća. Toga se dana iz kuće iznosi i božićno drvce.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Ivana06.01.2019 11:55 sati
    Blagdanom se zatvara božićno slavlje?! Možda slavlje, ali božićno vrijeme traje do krštenja Isusova. Znači, ove godine do 13.1.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio