ALPE: Tri skijaša poginula, tisuće turista zaglavljeno

Datum objave: 07.01.2019   Broj čitanja: 408
Dva skijaša smrtno su stradala u lavinama, a tisuće turista ostalo je zameteno snijegom u velikim skijaškim centrima u austrijskim Alpama tijekom vikenda zbog gustog snijega koji je stvorio opasne uvjete.
ALPE: Tri skijaša poginula, tisuće turista zaglavljeno

 

Više od pola metra snijega napadalo je od subote ujutro na sjevernim obroncima Alpa.

 

Opasnost od lavina na većini planinskih područja u Austriji označena je kao "visoka" što je druga najviša razina na ljestvici od pet stupnjeva.

 

Unatoč rizicima i upozorenjima neki su se skijaši svejedno otputili van skijaških staza, pa su dvojica njemačkih skijaša izgubila život u planinama pokrajine Vorarlberg na zapadu zemlje.

 

Skijaši su poginuli iako su imali i prsluke koji se napušu u slučaju lavine kako bi se održali na površini snijega. Stradali su odvojeno.

 

Spasioci su ih uspjeli iskopati iz snijega, no nisu ih uspjeli oživjeti.

 

Treći smrtni slučaj zabilježen je u nedjelju u Vorarlbergu kada je švicarski daskaš u krivini izletio sa staze i sletio niz oštru padinu te poginuo nakon što se glavom zabio u duboki snijeg.

 

Oko 12.000 turista ostalo je zameteno u skijalištu Saalbach-Hinterglemm do nedjelje poslijepodne kada su stručnjaci kontroliranom eksplozijom pokrenuli lavinu i oslobodili mjesto, kazao je za dpa gradonačelnik Alois Hasenauer.

 

U Obertauernu ceste su i dalje zatvorene no konvoji stotina skijaša koji su željeli napustiti to područje organizirani su uz pomoć hitnih službi u nedjelju poslijepodne.

 

Zimsko vrijeme uzrokovalo je probleme i u drugim dijelovima zemlje gdje se drveće rušilo pod teretom snježnog pokrivača na ceste i željezničke pruge, a palo je i nekoliko dalekovoda.

 

24sata

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio