Volite li tijekom dana malo ''ubiti oko''? Može vam prijetiti ova bolest

Datum objave: 11.01.2019   Broj čitanja: 472
Oni koji osjećaju potrebu za dnevnim snom imaju više "tau" proteina koji su povezani s uništavanjem neurona u mozgu..
Volite li tijekom dana malo ''ubiti oko''? Može vam prijetiti ova bolest

 

Stručnjaci učestalo upozoravaju kolika je važnost kvalitetnog noćnog sna za cjelokupno zdravlje. Nije svejedno kada, kako i koliko spavate.

 

Posljednje istraživanje otkrilo je i da popodnevni san može biti simptom povećanog rizika za razvijanje demencije u starijoj dobi, bolesti za koju nema lijeka. Oni koji osjećaju potrebu za dnevnim snom, imaju više "tau" proteina koji su povezani s uništavanjem neurona u mozgu, a to može prouzročiti demenciju, pokazalo je istraživanje. Osobe kod kojih je uočeno da imaju više takvih proteina, dulje su spavale tijekom noći i imale su potrebu za snom i tijekom dana, ali nisu imale kvalitetan san.

 

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Science Translational Medicine sa zaključkom da osobe koje učestalo drijemaju tijekom dana imaju veći rizik od razvoja demencije. Slične rezultate dalo je i američko prošlogodišnje istraživanje koje je pokazalo da osobe koje spavaju tijekom dana imaju veću razinu amiloid beta proteina, druge vrste proteina koji radi "štetu" sivoj tvari u mozgu stvarajući "čepove".

 
Grude.com/Vecernji.hr

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio