Legendarni Stipe Leko najavio kraj karijere: S Ivanom idem pokoriti vrh visok 6962 metra

Datum objave: 16.01.2019   Broj čitanja: 1867
Prošle godine Ivan Pejić i Stipe Leko – Ćipa, članovi ATPK-a Grude 1955 osvojili su Aljasku i 30. siječnja idu na još jedan svjetski vrh, radi se o najvišem vrhu Južne Amerike Aconcagui.
Legendarni Stipe Leko najavio kraj karijere: S Ivanom idem pokoriti vrh visok 6962 metra

 

Ovaj uspon, osim što je zanimljiv po tome što se radi o penjanju na najviši vrh svijeta izvan Himalaje, poseban je i po tome što ga Ćipa Leko za Večernji list najavljuje kao vjerojatni završetak njegove bogate sportske karijere, one koja će u ultramaratonu ostati upisana zlatnim slovima, ona koja u sebi sadrži rekorde i neke povijesne pothvate koje više nitko neće nadmašiti.

 

Jaki zapadni vjetrovi
Za Večernjak Pejić i Leko govore o ovom usponu. - Radi se o najvišem vrhu Južne Amerike ili, da još bolje dočaramo, to je najviši vrh obadviju Amerika. Najviši je vrh planinskog lanca Andi, a sam vrh nalazi se u Argentini u pokrajini Mendoza, na samoj granici s Čileom. Visok je 6962 metra. Ime Aconcagua dolazi od riječi Aconca-hue što znači kameni stražar. Planina je specifična po jakim zapadnim vjetrovima koji dolaze s Tihog oceana.

 

Aconcagua je najviši vrh svijeta izvan Himalaje – govore nam u uvodu razgovora ovi hrabri hercegovački lovci na visine. Pejić nam govori kako uspon planiraju sjevernom stranom planine. - Preko kampa Plaza de Mulas. Kamp je na visini od 4200 metara, a prema dostupnim informacijama, opremljen je čak i internetom. Atrakcija je za sve avanturiste iz cijelog svijeta. Nakon što provedemo dva dana u tom kampu, nastavljamo dalje prema vrhu. Sam uspon i trajanje ovisi o zdravstvenom stanju ekipe.

 

Nakon liječničkog pregleda u spomenutom kampu, radimo plan daljnjeg uspona i aklimatizacije. Aklimatizacija je najbitniji dio uspona na ovu planinu. Tlak zraka na 6000 m jednak je kao na Himalaji na 8000 m. Osim visine i manjka kisika, problem je naravno i hladnoća. Noćne temperature od -30, uz jak vjetar, stvaraju itekakve poteškoće. Od kampa Plaza de Mulas radit ćemo još dva visinska kampa do vrha. Boravit ćemo u šatorima i zadržavat se po potrebi.

 

Ekipa je sastavljena od alpinista iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i zemalja okruženja. Sam uspon od kampa Plaza de Mulas ovisi o nama koji ćemo ići prema vrhu. Ne znamo kako će tko reagirati na visinu i upravo po tome ćemo se ravnati. Kada vidimo da je ekipa spremna i prilagođena visini, tada nastavljamo. Ograničeni smo vremenski zbog hrane koju sami nosimo. Ali planiramo se popeti na vrh za 12 dana uz potrebnu aklimatizaciju. Po tom ćemo se ravnati i za toliko dana ćemo nositi hranu – ističe Pejić.

 

Legendarni ultramaratonac Stipe Leko - Ćipa iskreno priznaje da je ovaj put vjerojatni završetak velike sportske karijere. - Nakon svih mojih sportskih izazova, Aconcagua mi dođe kao šlag na tortu i predstavlja vjerojatno završetak moje sportske karijere. Drago mi je da idem u društvu s čovjekom čiji dosadašnji rezultati opravdavaju planove da u doglednom vremenu ispenje sve najviše svjetske vrhove, tj. 7Summit - kako se to naziva u alpinističkim krugovima. Da u ovim godinama ostvarim ovaj pothvat, motiviraju me moja djeca i unuci te sva mladež ovoga kraja i šire. Nadam se da će iz ovoga mog truda svi mladi izvući pozitivnu pouku. Trčeći nekoliko svjetskih prvenstava u ultramaratonu, zadovoljstvo koje sam doživio na kraju utrke nije ni izbliza lijepo, veliko i kompleksno kao što je zadovoljstvo kada se popne jedan ovakav ili sličan vrh. To je ujedno i odgovor što me zove u planine – govori nam Leko, čovjek koji je rođen 1951. godine, a kojem su godine, prema svemu sudeći, samo broj.

 

Jedan od najvećih pohoda Pejić, koji je fenomen s obzirom na to da vrhove osvaja s inzulinskom pumpom pobjeđujući dijabetes, govori nam o pripremama za ovaj pothvat. - Pripreme za ovaj uspon vršene su isključivo na planinama. Tu su od posebne važnosti visinske pripreme na Alpama. Ovoga puta bili smo onemogućeni za odlazak na Alpe zbog čestog nevremena i usponi na većinu alpskih vrhova sada su zabranjeni. Zbog svega toga ćemo se i zadržati dva dana u kampu Plaza de Mulas koji je na 4200 metara visine. Tijekom samog uspona posebnu pažnju vodit ćemo o aklimatizaciji. Uzaludno je sve ako se tijelo ne prilagodi boravku i naporu u uvjetima gdje je mala koncentracija kisika. Ekspedicija je posebna zbog tih stvari. A što se tiče straha, svi smo svjesni tih opasnosti. Kampovi se rade na mjestima koja su zaklonjena i tu smo zaštićeni od lavina i odrona. Ozebline su također opasne, ali tu je bitno birati kvalitetnu i provjerenu opremu - ističe, između ostaloga, Pejić.

 

Ovaj dvojac vjeruje da će uspjeti u jednom od svojih najvećih pohoda koji Ćipa Leko predstavlja kao šlag na kraju bogate karijere. Stoga, što im poželjeti nego sreću.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio