Predstavljeni projekti unaprijeđenja obrazovanja mladih inženjera

Datum objave: 18.01.2019   Broj čitanja: 237
Lean sustav će najviše pomoći lokalnim poduzećima u unaprijeđenju sustava proizvodnje..
Predstavljeni projekti unaprijeđenja obrazovanja mladih inženjera

 

Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru organizirao je predstavljanje dva iznimno značajna projekta: «Povećanje konkurentnosti MSP-a kroz stvaranje udruženja poduzeća i uspostavljanje tvornice za učenje – Learning factory» i projekt «Povećanje konkurentnosti poduzeća u metalnom sektoru kroz implementaciju lean alata i osnivanje Centra za lean».

 

Dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike prof. dr. Željko Stojkić ističe da su ovo samo neki od projekata koji se uspješno provode na Fakultetu, ali da su zasigurno najznačajniji jer se provode zajedno s desetak gospodarstvenika koji jamče uspješnu provedbu što će biti na korist i Fakultetu, i gospodarstvenicima, ali što je najvažnije svim studentima. Oni će biti kvalitetnije i teorijski i praktično pripremljeni za tržište rada.

 

«Lean sustav će najviše pomoći lokalnim poduzećima u unaprijeđenju sustava proizvodnje, dok je daljnja zamisao da se izgradi zajednička struktura ljudi s Fakulteta i iz gospodarskog sektora koji će dalje nastaviti pružati pomoć i znanja iz područja leana. Projekt tvornice za učenje je nešto novo na ovim prostorima, infrastruktura na Sveučilištu je već izgrađena i pripremljena, a kroz ovu tvornicu studenti će naučiti kako raditi u industrijskom okruženju i na koji način biti dijelom uspješnog proizvodnog procesa», naglasio je dekan Stojkić.

 

Projekti su sufinancirani od Europske unije a za uspješnu implementaciju i provedbu brine GIZ uz pomoć EU ProLocal programa.

 

Ključni partneri su gospodarski subjekti FEAL, Miviko, TEM Mandeks, TT Kabeli, WELTPLAST, SIK, BILTON, ŠKUTOR, Femis, potom Općina Posušje i Grad Široki Brijeg čiji gradonačelnik Miro Kraljević ističe da se radi o iznimno važnoj temi koja povezuje gospodarstvo, tržište rada i daje odgovor na problem zapošljavanja mladih ljudi. «Zahvaljujući ljudima koji su danas ovdje i njihovom razmišljanju mi danas živimo u Županiji za koju kažu da je gospodarski jedna od najrazvijenijih u Bosni i Hercegovini što ranije nije bili zamislivo, stoga ne sumnjam u uspješnu provedbu projekata koji su danas prezentirani.»

 

U sklopu prezentacije predstavljeni su rezultati ranije provednih aktivnosti na osnivanju Klastera metala i plastike, uspostavi Tvornice za učenje i Lean centra. Goran Bralić, iz partnerske tvrtke u projektu Miviko, podsjeća se Klaster metala i plastike pojavio kao potreba povezivanja tvrtki sa zajedničkim interesima iz proizvodnje i obrade metala i plastike, «Prvi koraci za osnivanje ovog klastera upravo su i napravljeni pri suradnji u uspostavi Tvornice za učenje i Lean centra na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru».

 

Potencijalna potpora Fakulteta i Sveučilišta u Mostaru razvoju gospodarskog sektora prepoznata je prije nekoliko godina navodi Franjo Širić iz tvrtke Weltplast, jer je «potrebno ostvariti dobru suradnju gospodarskog sektora i znanstvene zajednice. Znanstveni i stručni rad ne mogu jedno bez drugoga, a posebno se naglašava proizvodnja i poboljšanje proizvodnih procesa pomoću Lean sustava za koji će studenti biti pripremljeni kroz Tvornicu za učenje na Fakultetu. Potrebno je pronaći i nove projekte osim ovih koji će otvoriti mogućnosti za nove suradnje i stvoriti pozitivno poslovno okruženje temeljeno na znanju za naše mlade ljude, a samo se znanjem ide u industriju 4.0».

 

Iz Uprave Klastera metala i plastike naglasili su da očekuju i nove partnere iz gospodarskog i obrazovnog sektora, te da se svi zainteresirani mogu informirati na njihovim web stranicama.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio