ŠOKANTNO: U BIH UBIJENO 5500 DJECE ZA GODINU DANA

Datum objave: 20.01.2019   Broj čitanja: 729
Dok se naivni bh. građani zalažu za prava djece u susjednim država, svakodnevno se u BiH napravi 15 abortusa. Avaz donosi šokantne podatke da se godišnje u FBiH ubije 3.500 djece, a u RS-u 2.000
ŠOKANTNO: U BIH UBIJENO 5500 DJECE ZA GODINU DANA

 

Ponajviše se ubojstva izvršavaju u Tuzli, Zenici, Sarajevu, Mostaru... S obzirom na to da i privatne ordinacije rade ove zahvate, broj žena koje ne žele roditi, nažalost, znatno je veći.

 

S Klinike za ginekologiju i porodiljstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla potvrdili su za „Avaz“ da imaju veliki broj ovakvih zahvata. - Prošle godine uradili smo 317 abortusa - potvrdila je prof. dr. med. sc. Dženita Ljuca, načelnica Klinike za ginekologiju i porodiljstvo u UKC-u u Tuzli.

 

- Godine 2017. imali smo 1.846 zahtjeva žena za prekid trudnoće, što je i urađeno, a godinu ranije doktori su uradili 1.966 pobačaja. To je zaista veliki broj - navodi Milka Mrđa, glasnogovornica Instituta za javno zdravstvo RS.

 

Da je u porastu broj abortusa posljednjih godina, kaže i dr. Hasan Karahasan, ginekolog iz Kantonalne bolnice u Zenici. Svake godine na porodiljnim stolovima završavaju sve mlađe djevojke, čak i učenice osnovnih škola.

 

Karahasan pojašnjava da je abortus na zahtjev dopušten do 10. tjedna trudnoće, a između 10. i 20. tjedna u slučaju silovanja, o čemu odlučuje i povjerenstvo. - Najčešći razlozi za prekid trudnoće su socijalne ili ekonomske prirode, a kod mladih djevojaka nespremnost za materinstvo - kaže dr. Karahasan.

 

U jednoj privatnoj ordinaciji cijena zahvata s anestezijom je 500 KM.

 

Inače, cijena zakonitih pobačaja u javnim bolnicama bez opće anestezije je 160 KM, a s anestezijom 260 KM.

 

BiH je u okruženju prva po broju abortusa, ubojstava djece.

 

Grude.com/Avaz

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio