MBA Croatia: Utjecaj IT-a na hrvatsko gospodarstvo

Datum objave: 21.01.2019   Broj čitanja: 311
IT je jedno od rijetkih područja u kojima Hrvatska jako dobro stoji i konkurira na svjetskom tržištu.
MBA Croatia: Utjecaj IT-a na hrvatsko gospodarstvo


Podaci govore kako je ukupni prihod IT industrije dosegao 21 milijarda kuna prihoda, no bilo je potrebno čak 6 godina da ukupni prihod dosegne onaj iz 2008. godine, stoji u najnovijoj analizi HGK ali je očito kako je riječ o vrlo stabilnoj industriji. Zbog toga je udruga MBA Croatia prvo predavanje u 2019. odlučila napraviti na temu IT firmi u Hrvatskoj. Razloga ima više. Jedan je to što je ta tema izabrana među najzanimljivijima u anketi koju su naši gosti popunjavali u zadnjih par mjeseci, ističe predsjednik MBA Croatia Aco Momčilović i dodaje kako smatraju da je IT područje jako interesantno iz perspektive strategije i razvoja firmi – prvi gosti su iz tvrtki Infinum, Repsly i Ingemark, prenosi ictbusiness.info.

 

„IT je jedno od rijetkih područja u kojima Hrvatska jako dobro stoji i konkurira na svjetskom tržištu. Također smatramo da se može napraviti još puno stvari kako bi se olakšalo poslovanje našim IT firmama, i da država mora surađivati puno više i slušati savjete od udruga poput CISEXa na čijem je čelu trenutno Tajana Barančić. MBA Croatia se kao udruga zalaže sa smanjenja administrativnih prepreka, a tema kojoj ćemo se ove godine posvetiti je izbacivanje pečata iz upotrebe“, ističe Momčilović.

 

IT firme su u takvim inicijativama često prve, upravo zbog toga što koriste najnovije tehnologije i prate trendove po cijelome svijetu. I Infinum, Repsly i Ingemark su perjanice naše IT scene i njihova iskustva će sigurno biti zanimljiva i širokom krugu ljudi izvan same IT industrije, pojašnjava dalje Momčilović

 

Nadalje, podaci iz HGK-ove studije govore kako IT industrija zapošljava 28.347 zaposlenih, a u zadnjih 5 godina raste po prosječnoj godišnjoj stopi od 8,5 posto dok ukupan broj radnih mjesta u zemlji raste za 1,2 posto.

 

Uz to, IT tvrtki je u Hrvatskoj 4.649 odnosno 4 posto od ukupnog broja tvrtki u zemlji. Realni problem za IT tvrtke je u tome da četiri od pet IT tvrtki ima manje od 5 zaposlenih. Prosječna neto plaća dosegla je 7.722 kune što je za 44 posto više od prosječne neto plaće u realnom sektoru. Što se pak tiče izvoza on je dosegao 6 milijardi kuna. Već u 2012. godini izvoz IT industrije je premašio onaj iz 2008. godine.

 

„Sigurni smo da će naši sugovornici inspirirati i mnoge druge firme, a na okruglom stolu će biti prilike i za saznati mišljenja o potrebama i stanju branše u Hrvatskoj i regiji. U IT firmama se sve više nameće i tema ljudskih resursa, koja je zbog odnosa ponude i potražnje ključ uspješnog razvoja firmi. To na neki način odražava i sliku cijele zemlje i njene borbe koja dolazi za sve kadrove i njihovo zadržavanje u zemlji“, zaključuje Momčilović.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio