POČELO JE: Dodik je najozbiljnije najavio KRAJ BIH

Datum objave: 24.01.2019   Broj čitanja: 508
Nakon što je Stranka demokratske akcije poručila da će putem svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva entiteta RS, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je to neprihvatljivo, da neće sudjelovati u radu Predsjedništva ako do toga dođe, te da SNSD prekida sve razgovore sa SDA.
POČELO JE: Dodik je najozbiljnije najavio KRAJ BIH

 

“Republika Srpska je neupitna, njen naziv je neupitan, kao i njena teritorijalna i politička organizacija. Neprihvatljiva je bilo kakva inicijativa, nespojiva za Ustavom BiH. O tome nema rasprave jer je RS vidljiva u svim segmentima Dejtonskog sporazuma. Ja sam biran na prostoru RS-a jer je u Ustavu rečeno da se član Predsjedništva iz reda srpskog naroda bira na prostoru RS-a. To su dokazi da je RS ustavna, da je bila strana u dejtonskim dogovorima, potpisala je sve anekse Daytona i kao takva je neupitna, kao i njen naziv i postojanje”, kazao je Dodik.

 

Iako inicijativa još nije dostavljena Ustavnom sudu BiH, Dodik je već izrazio sumnje u dobre namjere ove institucije, zbog čega je na sastanak i razgovor o ovoj temi sutra pozvao sve predstavnike političkih partija u NSRS-u i Parlamentu BiH.

 

“Ako inicijativa bude podnesena, zatražit ću zasjedanje NSRS-a i predložiti adekvatne mjere. Ako inicijativa dođe u Ustavni sud, nemam namjeru da surađujem s ljudima koji omalovažavaju RS, neću napustiti Predsjedništvo, ali moje učešće u radu će biti dovedeno u pitanje. Ako inicijativa krene u formalnom obliku, to je inicijativa za razduživanje BiH. RS neće trpjeti i čekati ishod procesa jer nema povjerenja u odluku Ustavnog suda”, poručio je Dodik.

 

Istaknuo je da SNSD prekida sve razgovore sa SDA o formiranju Vijeća ministara BiH dok se ova situacija ne riješi.

 

“Bošnjaci ne žele nikoga u BiH, majoriziraju Hrvate, člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda je izabran bošnjačkim glasovima, omalovažavaju hrvatske županije, odbacuju RS i Dan RS-a, a sada dovode u pitanje ime RS-a. To nam govori da nemamo što raditi u BiH”, zaključio je Dodik.

 

Poskok.info
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio