Petar Ćorluka: 'HRVATSKU' otvaramo 2020. godine!

Datum objave: 24.01.2019   Broj čitanja: 3501
Hotel "Hrvatska" u Baškoj Vodi, koji je do 2017. godine kao bivša vojna nekretnina poslovao u sklopu Cluba Adriatic, nakon što je Vlada RH donijela odluku da se izdvoji iz upravljanja Adriatica, napokon očekuju svjetliji dani, odnosno godine, i to ne kao prošla kada je bio zatvoren, piše Slobodna Dalmacija.
Petar Ćorluka: 'HRVATSKU' otvaramo 2020. godine!

 

Hrvatska je Vlada donijela odluku o izboru makarske tvrtke Marea Alta, vlasnika Petra Ćorluke, kao najpovoljnijeg ponuđača za kupnju hotela "Hrvatska", koja je ponudila 46,13 milijuna kuna, čak 10,2 milijuna više od početne cijene od 35,9 milijuna, koliko je bilo navedeno u drugom, ponovljenom natječaju Ministarstva državne imovine iz listopada 2018. godine.

 

Ministarstvo je uz Ćorlukinu tvrtku, zaprimilo još dvije obvezujuće ponude - slatinske tvrtke Maros nekretnine koja je ponudila 36,5 milijuna kuna te zagrebačke Adria Coast turizam s ponudom ''teškom'' 42,4 milijuna.

 

 

Ministarstvo državne imovine s tvrtkom Marea Alta zaključit će kupoprodajni ugovor prema kojem će kupac biti obvezan isplatiti kupoprodajnu cijenu u roku 30 dana od dana zaključenja ugovora, umanjenu za iznos od 1,79 milijuna kuna uplaćen u korist državnog proračuna na ime jamčevine u postupku javnog poziva za podnošenje ponuda.

 

Ulaganje od 20 milijuna eura

 

Prodajom će hotel "Hrvatska", koji je do sada imao dvije zvjezdice, biti kategoriziran na četiri plus što je u razgovoru sa Slobodnom Dalmacijom potvrdio i sam Ćorluka, hercegovački poduzetnik, vlasnik brenda ''Teta Violeta'' i tvornice Violeta, trgovačke tvrtke Prodex koja upravlja s dva šoping centra u BiH te hotela u Sarajevu s pet zvjezdica, staračkog doma i dječjeg vrtića, a čija se imovina procjenjuje na više od 150 milijuna eura.

 

Ćorluka, inače više od dvije godine planira gradnju hotela u Makarskoj na predjelu Cvitačka, ali je, kako kaže, ''zapelo'' zbog administracije.

 

- Drago mi je da smo dobrodošli u Bašku Vodu i da smo započeli izvrsnu suradnju s baškovoškim načelnikom Joškom Roščićem, a posebno sam zadovoljan kupnjom hotela "Hrvatska" i proširenjem baškovoške turističke ponude.

 

Sada slijedi izrada najboljeg idejnog rješenja za hotel kao i raspisivanje natječaja za izvođača radova, a prema prvim procjenama, u rekonstrukciju i obnovu hotela uložit ćemo oko 20 milijuna eura te planiramo otvoriti ga na početku sezone 2020. godine - kazao je Ćorluka.

 

Do početka ove sezone planira se započeti s pripremnim radovima, a Ćorluka ističe kako ga posebno veseli proširenje kapaciteta hotela koji se nikada nisu koristili, a to su kino, sale te vanjski i unutrašnji bazen čime će u "Hrvatskoj" boraviti gosti bolje platežne moći, ali za sada se još radi na ''ispitivanju'' tržišta.

 

Informacijom prema kojoj je vlasnik ''Violete'' kupio hotel "Hrvatsku" posebno je zadovoljan baškovoški načelnik Joško Roščić koji je lani bio jako razočaran postupkom Ministarstva državne imovine, koje je hotel zatvorilo prije sezone i stavilo ga na prodaju, jer je "Hrvatska" mogla ostvariti oko 40 tisuća noćenja i u njemu je kao i do prošle godine moglo raditi 48 djelatnika, od čega 18 stalno zaposlenih i 30 sezonaca.

 

- S gospodinom Ćorlukom sam već održao sastanak i prema prvim dojmovima riječ je o korektnom i vrlo ozbiljnom poduzetniku kojem je u interesu napredak Baške Vode. Ćorluka u hotelu namjerava zaposliti najmanje 40 djelatnika, a kako mi je prezentirao, "Hrvatska" bi mogla raditi tijekom cijele godine čime će ostvariti najmanje 50 tisuća noćenja – veli Roščić dodavši da će novi vlasnik napokon preurediti dijelove hotela na dvije etaže, a koji su ostali ''zaboravljeni''.

 

Baška Voda će biti vrh

 

- Općina će na sve moguće načine izići ususret Ćorluki, ali samo uz poštovanje prostorno-planske dokumentacije te ako uspije prodaja objekata u Baškom Polju i Krvavici, Baška Voda će godišnje ostvarivati 2 milijuna noćenja i imat će vrhunske sadržaje kakvih nema od Dubrovnika do Istre - kazao je Roščić Slobodnoj Dalmaciji.

 

Prema raspisanom javnom pozivu od prije četiri mjeseca, hotel "Hrvatska" prodavao se za 35,9 milijuna kuna, dok ga je Ministarstvo državne imovine u svibnju 2018. godine prodavalo za 42,3 milijuna kuna, odnosno 6,4 milijuna kuna više.

 

Potencijalni kupci su do 23. listopada prošle godine morali uplatiti jamčevinu od 1,79 milijuna kuna, dok je ona u prvom natječaju iznosila 2,1 milijun kuna, ali na isti nije pristigla nijedna ponuda.

 

Hotel s dvije zvjezdice ima bruto površinu 12.500 četvornih metara, a neto 8956 kvadrata te 136 smještajnih jedinica, točnije 128 soba i osam apartmana.

 

Radio je sezonski sve do prošle turističke sezone, a prema financijskim izvješćima, poslovao je pozitivno jer su mu prihodi zadnjih nekoliko godina bili veći od 6 milijuna kuna, dok su rashodi iznosili od 5,6 do 6 milijuna kuna, tako da gubitaka nije bilo, samo 2017. godinu završio je s plusom oko 700 tisuća kuna.

 

Hotel 'Hrvatska' po sezoni ostvarivao oko 34 tisuće noćenja

 

Hotel "Hrvatska" u kojem su boravili Slovaci, Poljaci i Česi, pretprošle godine je ostvario 33.410 noćenja, 2016. godine 33.832, a 2015. godine 33.568 noćenja i radio je od 1. svibnja do 30. rujna.

 

Hotel je bio u fiksnom zakupu s agencijom koja je isti plaćala i u zimskom periodu samo kako bi se ''pokrio'' dio godine kada je zatvoren i kako bi uplaćenim sredstvima opstao cijeli Club Adriatic. S obzirom na to da hotel nije radio prošle sezone jer je primopredaja Ministarstvu državne imovine obavljena 5. siječnja 2018. godine, Općina Baška Voda, komunalno poduzeće Gradina i TZ Baška Voda ostali su bez više od 600 tisuća kuna prihoda.

 

Naime, 2017. godine TZ Baška Voda je uprihodila 177.901 kunu boravišne pristoje, Gradina je odvoz otpada naplatila 338.228 kuna, a Općina od komunalne naknade zaradila 93.729 kuna.

 

Ministar Marić: Sada će općina imati veće prihode

 

Iako su brojke pokazale pozitivno poslovanje hotela, s druge strane bitno je podsjetiti i kako nam je prije četiri mjeseca ministar državne imovine Goran Marić kazao da je hotel zadnjih sezona poslovao s gubitkom i nipošto nije mogao biti otvoren tijekom sezone 2018. jer je u derutnom stanju, najgorem u zadnjih sedam godina.

 

- Hotel "Hrvatska" poslovao je s gubitkom zbog nesposobne Uprave Cluba Adriatic koja je njime tada upravljala. Nije istina da bi hotel mogao donijeti dobit jer je to bilo nemoguće, pa smo i raspisali javni poziv za njegovu prodaju Trebali smo ga prodati prije sezone, ali na prvi natječaj nije pristigla nijedna ponuda - kazao je tada Marić Slobodnoj Dalmaciji, uz napomenu da će Općina i TZ Baška Voda nakon prodaje hotela imati puno veću dobit jer će u hotel dolaziti gosti bolje platežne moći.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2020
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio