Hrvatski hotelijeri u potrazi za 30.000 sezonskih radnika

Datum objave: 26.01.2019   Broj čitanja: 215
Na hrvatskom tržištu rada prošle godine nedostajali su kuhari, konobari, recepcioneri, trgovci, higijeničari i ostali radnici u pripremi hrane i usluga.
Hrvatski hotelijeri u potrazi za 30.000 sezonskih radnika


Hrvatski hotelijeri su od kraja prošle godine započeli potragu za oko 30 tisuća sezonskih radnika iz Slavonije, Dalmacije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, koji su im potrebni za ovogodišnju turističku sezonu.

 

Najveće hrvatske hotelske kompanije, u želji da na vrijeme osiguraju stručno osoblje, kao što su kuhari, konobari i slastičari, nude veće plaće od 10 do 20 posto, a sezoncima osiguraju i besplatni smještaj i hranu, prenosi Indikator.ba.

 

Na hrvatskom tržištu rada prošle godine nedostajali su kuhari, konobari, recepcioneri, trgovci, higijeničari i ostali radnici u pripremi hrane i usluga. Tijekom ovog razdoblja bilo je potrebno 23.652 sezonskih radnika, a radilo ih je manje.

 

Za 2019. godinu procjenjuje se da će biti potrebno deset tisuća sezonskih radnika, jer se ove godine završavaju velike investicije u turizmu.

 

Vlada Republike Hrvatske odredila je godišnju kvotu za zapošljavanje stranaca, koja za 2019. godinu iznosi 65.100 dozvola, dok je za sezonski rad u turizmu i ugostiteljstvu predviđeno pet tisuća dozvola.

 

Kvota za nova zapošljavanja stranaca za ovu godinu u oblasti turizma i ugostiteljstva je 10.611 dozvola, što znači da je hrvatskim hotelijerima i ugostiteljima potrebno oko 15.000 radnika iz inozemstva.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio