Ta neće vratit zidare, tesare, liječnike... Njemačka vraća terorista

Datum objave: 28.01.2019   Broj čitanja: 470
Njemačko pravosuđe deportirat će u BiH Izudina Jakupovića (36), porijeklom iz Tuzle, koji je u toj zemlji osuđen na tri godine zatvora zbog financiranja terorizma, doznaje Srpska Cafe.
Ta neće vratit zidare, tesare, liječnike... Njemačka vraća terorista

 

Jakupović je u Njemačkoj odležao dvije godine zatvora, nakon čega su se stekli uvjeti za njegovu deportaciju. Očekuje se da će danas sletjeti na aerodrom u Sarajevu, gdje će ga najvjerojatnije dočekati istražitelji SIPA kako bi s njim obavili informativni razgovor. Jakupović će nakon toga biti pušten na slobodu, jer u BiH ne postoji pravna osnova za njegovo zadržavanje.

 

– Jakupović slovi za čovjeka koji je blizak s terorističkim organizacijama, te Islamskom državom. U BiH on je slobodan čovjek, što svakako predstavlja veliku opasnost po sigurnost – kaže dobro upućeni izvor.

 

On pojašnjava da je njemačko pravosuđe Jakupovića teretilo za financiranje terorizma, odnosno džihadističkih grupa u Siriji. Za njihove potrebe je, pod izgovorom humanitarne pomoći, skupljao novac i nabavljao određena vozila koja su isporučena terorističkoj grupi “Junud al-Sham” (vojnici Sirije) zbog čega je i osuđen.

 

Jakupović je rođen u Tuzli, a studirao je na katarskom sveučilištu Al-Azhar. Godinama je živio u Njemačkoj gdje je postao propovjednik i skupljao je donacije u džamijama “Za narod Sirije”. Navodno je prikupljeni novac prosljeđivao terorističkim organizacijama. Mediji u Njemačkoj pisali su da se Jakupović iskazao kao vrlo uvjerljiv propovjednik, a opisuju ga i kao ključnog aktera većine dobrotvornih događaja organiziranih za potrebe kontroverznih selefijskih organizacija u toj zemlji.

 

U Stuttgartu se smatrao jednim od lidera islamskog kulturnog centra “Mesjid Sahabe”. Džamija je funkcionirala kao mjesto susreta radikalnih muslimana iz BiH i njihove vjerske braće iz dijaspore. Gostujući propovjednik bio mu je, između ostalih, i Bilal Bosnić kojeg je Sud BiH osudio na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i poticanja na terorizam, te organiziranja terorističkih grupa./HMS

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio