Uvoznici mesa iz Poljske koji su pod istragom prijete medijima jer su razotkriveni

Datum objave: 01.02.2019   Broj čitanja: 592
Nakon što je portal Žurnal.info objavio da 13 bh. tvrtki radi preradu mesa i mesnih proizvoda iz Poljske, a neke od tih tvrtki već su bile pod istragom, krenuo je pritisak iz tih tvrtki na Žurnal da povuku tekstove.
Uvoznici mesa iz Poljske koji su pod istragom prijete medijima jer su razotkriveni

 

Tako se jedan srednjobosanki portal morao ispričati mesnoj industriji Bajra iako su urednici samo preuzeli tekst kojeg je objavio Žurnal.

 

Tekst s portala Žurnal prenosimo u cijelosti.

 

Više od šest tisuća tona goveđeg mesa iz Poljske uvezeno je u BiH tijekom 2018. godine, službeni su podaci Ureda za veterinarstvo BiH. 

 

Direktor tog Ureda, pak, Ljubomir Kalaba, tijekom razgovora sa novinarom Žurnala, nije bio upoznat o velikoj aferi u Poljskoj, gdje su novinari britanskog Guardiana u suradnji s tamnošnjom televizijom Superwizjer otkrili kako se u jednoj klaonici u poljskoj regiji Mazovija kolju bolesna goveda čije je meso, potom, plasirano na tržište Europske unije.

 

„Nadređeni bi mi naredili da obilježim meso kao zdravo i uljepšam ga. Moj zadatak je bio da uljepšam tako da bih nožem ostrugao trule dijelove“, ispričao je jedan od novinara koji je tri sedmice radio kao zaposlenik te klaonice.

 

TKO UVOZI ZARAŽENO MESO

 

Poljska je, prema službenim podacima, tijekom 2017. godine izvezla skoro pola milijuna tona govedine, a među kupcima tog mesa je najmanje trinaest bosanskohercegovačkih tvrtki koje se bave preradom mesa i mesnih proizvoda. Neke od tih tvrtki 2016. godine je istraživala i Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) koja je tada podnijela izvještaj Tužiteljstvu BiH, ali kazneni proces nikad nije pokrenut. Osim toga, u ljeto 2017. godine turski inspektori su otkrili da su bh tvrtke u tu državu uvozile zaraženo meso. 

 

„Nema sumnje da postoji problem sa zdravstvenom ispravnošću namirnica životinjskog podrijetla u Tursku i da su ugroženi životi tisuća ljudi“, kazao je tada za turske medije ministar za poljoprivredu Ahmet Fakibaba. 

 

Prema dokumentaciji Žurnala, među kompanijama koje godinama uvoze meso iz Poljske je poduzeće Bajra doo Travnik. Uglavnom je bio u pitanju uvoz smrznutog mesa, ali su istražitelji pronašli da je 2016. godine to poduzeće uvozilo i stoku nepoznatog podrijetla za svoje kupce. Tako je, prilikom samo jedne kontrole, utvrđeno da je dokumentacija za 19 grla krivotvorena. U kompaniji Bajra d.o.o. istražiteljima su tada priopćili da je stoka nabavljena preko posrednika iz Žepča, te su priložili dokumentaciju Veterinarske stanice Žepče.

 

„Odgovorno lice Veterinarske stanice Žepče, Mihajlov Milana je rekla da ova stanica već duže vrijeme ne funkcionira, odnosno da je račun blokiran, a odnedavno je pokrenut stečajni postupak, tako da oni nemaju odgovarajuće evidencije izdatih putovnica , niti znaju tko je i kako je mogao izdati dokumentaciju, s obzirom da su navodni vlasnici životinja izjavili da nikad nisu prodavali stoku za bilo koju klaonicu“, navedeno je u dokumentu SIPA-e koji je dostavljen Tužiteljstvu BiH.

 

Istragom je, ipak, utvrđeno da samo jedna ušna markica pripada Veterinarskoj stanici Žepče, dok su ostale izdale privatna veterinarska stanica „Dr Uner“ iz Zavidovića, ZOIZO iz Gradiške,  Jasmin d.o.o. iz Orašja, te Veterinarska stanica Modriča. 

 

„Iz razgovora s odgovornim licem Dr Uner iz Zavidovića došlo se do saznanja da je pet putovnica ove Veterinarske stanice izdano još 2010. godine, na zahtjev vlasnika Zekrije Mustića , koji je prodočio kompletnu dokumentaciju koja prati njegov rad sa stokom, te da nikad nije prodavao grla bilo kojoj klaonici“, piše u Informaciji SIPA-e. 

 

PRODAVAČ VEĆ TRI GODINE MRTAV

 

Uglavnom, nitko od „formalnih“ vlasnika stoke nikad nije nijedno grlo prodao kompaniji Bajra. Inspektori su tako otkrili čak i da je u dokumentaciji navedeno da je stoka 2016. godine kupljena od čovjeka koji je umro tri godine ranije!

 

Osim kompanije Bajra, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, meso iz Poljske uzvozila je i kompanija „Šuša Komerc“ iz Visokog. I njihovo poslovanje pripadnici SIPA-e su provjeravali 2016. godine, kada je utvrđeno da su u svojim klaonicama klali stoku čije podrijetlo nije moglo biti utvrđeno. Stoka je formalno uvezena iz Srbije, ali da se „podaci  iz raspoložive arhivirane dokumentacije ne slažu s podacima iz razduženih putovnica“. Policijske agencije su tada sumnjale da su ove kompanije, osim mesa, u BiH uvozile i stoku iz Rumunije i Poljske, čije su meso potom izvozile u Tursku. 

 

Među izvoznicima mesa u Tursku  je kompanija Mujanović d.o.o. Upravo ta kompanija 2016. godine bila u središtu afere kada su povratnicima u Srebrenici isporučili zaražene junice. Stoka je bila bez uredne dokumentacije, a sumnja se da je bila uvezena iz Rumunije i Poljske.

 

Grude.com/Zurnal.info

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio