Pobjednici izbora formiraju vlast! Nazire se rješenje HRVATSKOG PITANJA

Datum objave: 13.02.2019   Broj čitanja: 597
U središnjici SDA održan je sastanak izaslanstava HDZ-a i SDA predvođenih predsjednicima Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.
Pobjednici izbora formiraju vlast! Nazire se rješenje HRVATSKOG PITANJA

 

Izetbegović je novinarima rekao da je bila dobra atmosfera.

 

– Mislim da smo napravili još jedan korak ka ulasku u koaliciju na svim razinama, na županijskoj razini je to već krenulo. Cijenim da ćemo u prvoj polovini ožujka imati već definirane koalicije. Napravili smo još jedan korak ka ulasku u koaliciju na svim razinama. Mislim da ćemo uskoro imati kompletiran dio bošnjačkog dijela koalicije – rekao je Izetbegović.

 

Bilo je riječi i o prioritetima na koje se treba fokusirati, europski put BiH, NATO put BiH, razvoj gospodarstva, brzo kreiranje novih radnih mjesta, izgradnja infrastrukture, zaustavljanje odlaska mladih ljudi iz BiH, dodao je.

 

– Poseban detalj je bio konstituiranje novog saziva u Domu narodu Parlamenta FBiH. Cijenim da bismo mogli već u prvoj polovini idućeg tjedna imati konstituiranje Doma naroda. Atmosfera je bila dobra, što je za nas vrlo važno i mislim da idemo u pravom smjeru – kazao je Izetbegović.

 

Dragan Čović je kazao da je današnji sastanak bio korektan i pun razumijevanja.

 

– Razgovarali smo o uspostavi vlasti u BiH. Suradnja dvije stranke je neophodna za bolje odnose u BiH i za napredak i na tome trebamo zajedno raditi, jer mislim da je u proteklom periodu, u prethodne dvije godine napravljena velika šteta. Kada je u pitanju EU put BiH zna se stav HDZ-a i to je za nas prioritet svih prioriteta. Svaki predstavnik HDZ-a na svim razinama to jasno pokazuje – kazao je Čović.

 

Dotakao se i teme o formiranju Vijeća ministara i kazao da se to mora uraditi što prije, bez bilo kakvih uvjetovanja.

 

– Na razini FBiH sam siguran da kada SIP donese konačnu odluku, siguran sam da ćemo do kraja idućeg tjedna imati usvojen proračun . Smatram da imamo kvalitetnu većinu i da smo relaksirali odnose u državi – istaknuo je Čović.

 

Odgovarajući na pitanja novinara Čović je kazao da je imao u posljednje vrijeme nekoliko sastanaka s izaslanstvom SNSD-a, odnosno predsjednikom te stranke Miloradom Dodikom, te s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

 

Bakir Izetbegović je najavio da će se vjerojatno dogoditi sastanci sa SBB-om, PDA i A-SDA narednog tjedna.

 

– Oni imaju pravo nastupati kao blok, ali mi ćemo ih tako zvati. Za nas su prihvatljivi svi partneri – kazao je Izetbegović, potvrđujući time kako partneri SDA u bošnjačkom bloku neće biti Komšićev DF koji je žarko želio ući u vlast, ali nije imao dovoljno Hrvata u svojim redovima.

 

Također, dok se u BiH odvijao sastanak, Europski parlament čvrsto je ponovio da je potrebna brza uspostava Doma naroda Federacije u skladu s presudama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao što su u zajedničkoj izjavi o izborima u BiH naglasili Visoka predstavnica/potpredsjednica Komisije Mogherini i povjerenik Hahn. Europski parlament žali zbog toga što je pitanje demokratske i legitimne zastupljenosti triju konstitutivnih naroda i svih građana i dalje neriješeno; potiče sve strane da pravodobno pronađu kompromis jer bi to pitanje novi zakonodavci trebali što prije riješiti, među ostalim i provedbom odluka Europskog suda za ljudska prava u predmetima Sejdić-Finci i povezanim predmetima; ponavlja da je potrebno nastaviti s ustavnim, političkim i izbornim reformama koje bi preobrazile BiH u potpuno djelotvornu, uključivu i funkcionalnu državu koja se temelji na vladavini prava, stoji, međuostalim, u Rezoluciji Europskog parlamenta usvojenoj na današnjem zasjedanju u Strasbourgu, čiji integralni sadržaj objavljuje Hrvatski Medijski Servis.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio