Poznati psihijatar tvrdi: 'Gačića' će biti još, pod stresom smo već 30 godina

Datum objave: 15.02.2019   Broj čitanja: 266
Krvavi pohod višestrukog ubojice Edina Gačića još je jedan slučaj koji zorno oslikava brojne nedostatke u sustavu kada je u pitanju tretman psihički bolesnih osoba, ali i sudionika ratnih događanja u BiH.
Poznati psihijatar tvrdi: 'Gačića' će biti još, pod stresom smo već 30 godina

 

Gačića je, prvo pomilovao Ejup Ganić kad je bio predsjednik Federacije BiH. Primjera radi, da je to nedaj Bože učinio aktualni predsjednik FBiH Marinko Čavara izmasakrirali bi Čavaru. Međutim, Čavara je bio pametan pa nije htio nikog pomilovati, ali sarajevski mediji o tome ne pišu. Ejupa Ganića ne dotiču se uopće. On je svoju misiju pomilovanja najtežih zločinaca, onih koji su ubijali čak i fratre, odradio i više ga se nigdje ne spominje. Njegovo privatno sveučilište čak nije predmet ni istraga, pišu Grude.com.

 

Ono što je najgore da Gačić vjerojatno nije usamljen slučaj i ulicama BiH bez ikakvog nadzora hoda još mnogo sličnih tempiranih bombi.

 

Doktor Omer Ćemalović, forenzički psihijatar i sudski vještak, u razgovoru za „Dnevni avaz“ upozorava da je ovo, nažalost, tragičan trenutak, ali da on „mora biti inicijalan da se počne ozbiljno rješavati pitanje osoba s duševnim smetnjama“. Ističe da su neka bivša zakonska rješenja omogućavala nadzor i nakon završenog liječenja u stacionarnoj ustanovi, što danas nije slučaj.

 

- Vi danas kada otpuštate pacijenta koji više nije u nadležnosti suda, nemate kome poslati obavijest ili preporuku za eventualnu potrebu da se nastave liječenje i kontrole - ističe dr. Ćemalović.

 

U Zavodu za forenzičku psihijatriju Sokolac trenutno se stotinu duševno oboljelih osoba liječi, a koji su registrirani kao počinitelji kaznenog djela.

 

Doktor Ćemalović kaže da ne želi plašiti nikoga, ali s obzirom na sadašnja zakonska rješenja, ocjenjuje da opasnost da se ponovi neki novi slučaj „Gačić“ uopće nije isključena. Naglašava i da smo kao nacija već 30 godina pod kroničnim stresom.

 

- Znate, svi mi nekako sebi isti izgledamo. Međutim, kada odete u inozemstvo, onda se začudite: Bože, kako ovdje nema galame, nema svađe! A ovdje, u bilo koji red da stanete, bilo šta da radite, uvijek je neka svađa, konflikt, grube reakcije, brutalnost... Ovaj narod, ova nacija pod stresom je dobrih 30 godina, otkako su krajem osamdesetih počela prva previranja na ovim prostorima - ocjenjuje dr. Ćemalović.

 

Grude.com/Dnevni Avaz

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio