SIPA provjerava kupovinu diploma u BiH!

Datum objave: 15.02.2019   Broj čitanja: 438
Koliko je prodaja diploma u BiH ozbiljan posao, dokazuje to što čovjek koji je u policijskim dokumentima naveden kao posrednik i dalje nesmetano radi.
SIPA provjerava kupovinu diploma u BiH!

 

Novinarki Provjerenog ponudio je srediti diplomu, ali u zamjenu je tražio spolni odnos.

 

Cijela priča o provjeravanju lažnih diploma posve je promašena jer provjerom ministarstva i agencija mogu se otkriti tek oni pojedinci koji su se u krivotvorenje upustili sami.

 

Posrednici nisu djelovali samo za osobe s teritorija BiH, već i Hrvatske. Tako je napisano u u dokumentima bosanskohercegovačke državne policijske agencije. Ekipa emisije Provjereno nazvala ih je ukupno troje. Prvi se pravio lud, drugi rekao da radi s hrvatskom školom, a ne onima u susjednoj zemlji. A treći nudi usluge, ali tek ako i osoba s druge strane pristane prvo njemu pružiti nešto zauzvrat.

 

 

''Možeš ti za što god hoćeš, samo donesi pare. Samo novce. Hoćeš li letjeti u svemir? Hoćeš da ti sredim da budeš astronaut? Zavisi kakva si. Ako si mačka, mogu ti sredit. Ako nisi, ništa. Pošalji mi svoju sliku na Viber. Ako mi se svidiš, riješit ću ti u pola cijene'', rekao je posrednik u telefonskom razgovoru novinarki Provjerenog.

 

U sitne noćne sate novinarka je nastavila dopisivanje s posrednikom.

 

''Pošalji mi sliku da vidim isplati li mi se truditi'', ''Ovo je isto kao da idem u mrak bez svijeće. Pokaži se bolje'', ''Nemam te ja što zavlačiti. Ja ću svoju uslugu naplatiti hotelom, a ti ćeš se sretno upisati u školu za polaganje i bit ćeš mi zahvalna. Kada rezerviram hotel, javim ti se''. To su samo neke od poruka koje je posrednik slao novinarki.

 

Više škola se spominje u policijskim dokumentima, ali ne zbog krivotvorenih diploma, već onih koje su škole prodavale. ''Imate matičnu knjigu po rednim brojevima. Oni napišu redni broj jedan, pa je onda sljedeći učenik koji se upiše redni broj tri. Ovaj dva je ostao. Zato kad se netko pojavi, tko bi u tom periodu trebao završiti, pa njega upisuje pod rednim brojem dva. I sad kad uđete, vidjet ćete da kod njih u matičnim knjigama ili nekim drugim matičnim knjigama imate te praznine, prazne rubrike u koje se ljudi naknadno upisuju'', objasnio je novinar Žurnala Avdo Avdić.

 

Za istragu krivotvorenih diploma pokazana je volja istražnih tijela. SIPA je u suradnji s MUP-om proteklog tjedna upala na više lokacija diljem Bosne i Hercegovine te oduzela mobitele i diplome osobama za koje sumnja da su ih krivotvorili.

 

Slične akcije imali su i austrijski istražitelji prije nešto manje od godine dana. Razbili su međunarodnu organiziranu kriminalnu grupu koja je krivotvorila diplome i svjedočanstva njemačkog jezika. Pipci mafijaške hobotnice, utvrdili su tada, vode u BiH. A što je poduzelo naše Državno odvjetništvo na prijave o sumnji na krivotvorine koje uglavnom dolaze iz BiH, ekipa emisije Provjereno nije uspjela doznati. Ono što jesu otkrili jest da se posrednik, čije se ime nalazi u policijskim dokumentima, očito nije nimalo pritajio. Drsko i samouvjereno, on i dalje posluje.

 

Za istragu stvarnih, a kupljenih diploma, čiji je korov puno teže iščupati, potrebna je istinska i pravosudna i politička volja. Ta istraga službeno još nije započela, javlja Dnevnik.hr, koji donosi cijelu priču na svojim stranicama.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio