Gačić prije smrti otkrio ubojice Joze Leutara i Hrvata Bugojna

Datum objave: 15.02.2019   Broj čitanja: 2077
Nije poznato je li pravi autor dosta nepovezanih navoda ispod objave na Youtubeu o dokumentarnom filmu o ubojstvu Joze Leutara pokojni Edin Gačić, koji je prije tri dana ubijen u razmjeni vatre s policijom nakon što je prethodno likvidirao dva muškarca na području Konjica i Sarajeva, ali ovi navodi potaknuli su špekulacije je li on ipak bio upoznat s nekim skrivenim detaljima nikada rasvijetljenih ubojstava, ali i ratnih zločina, piše Večernji list BiH.
Gačić prije smrti otkrio ubojice Joze Leutara i Hrvata Bugojna

 

Sastanak na Vlašiću

 

Naime, ispod dokumentarnog filma “Cijela priča - Slučaj Jozo Leutar” Bosanskohercegovačke radio-televizije (BHRT), u kojemu je objavljena iscrpna rekonstrukcija ovog tragičnog događaja, u komentaru se prije godinu dana potpisao kao Edin Gačić. S obzirom na rukopis, ali i iznimno poznavanje velikog broja osoba koje su radile u zatvoru u Zenici te vodećih osoba Armije BiH iz rata, ponajprije 7. muslimanske brigade u kojoj se kao pripadnik postrojbe El Mudžahid borio i sam Gačić, daje za pravo razvijanja teorija da bi se moglo raditi upravo o najspominjanijoj osobi posljednja dva tjedna. “Istraga ubojstva (Joze Leutara) dostizala bi do sukoba između Bošnjaka s kim treba ići u savez, sa Srbima ili Hrvatima”, započinje svoj komentar Gačić. Nakon toga nastavlja, međutim, s komentarima o događajima iz rata navodeći kako je Hidajet Halilović bio uključen u sastanak na Vlašiću 1994. god. kada je “dogovoreno da većina jedinica Trećeg i Sedmog korpusa pristupi srpskoj strani i autonomiji zapadne Bosne”. 
“Od izbjeglica i muslimana tada su oduzete plinske maske i čuture kako bi nas policija lakše svladala u slučaju otpora. Prvi pad Velike Kladuše je odgodio realizaciju plana, a sudionici su ostali faktor smutnje i napada većinom na Hrvate”, napisao je Gačić u komentaru na Youtubeu. Cijeli komentar pisala je osoba koja ne razlikuje bitnije daleku prošlost od poslijeratne, pa i recentnih događaja, kao i zbivanja koja su se događala u zatvoru. Navodi da su “povezana” ubojstva hrvatskih policajaca u Travniku, zatim Joze Kafadara te ubojstvo Zvonimira Čabrajića u KPZ Zenica”. Valja reći da je Gačić bio u zeničkome zatvoru u trenutku Čabrajićeve smrti 2007. oko čega je i vođena posebna istraga, budući da su zatvorski liječnici tvrdili da je smrt nastupila od predoziranja, a kasnijom istragom Ministarstva ljudskih prava utvrđeno da je Čabrajić bio u samici. Izvjesni Gačić je na Youtubeu spomenuo i nekoliko osoba s kojima se mogao izravno susretati za vrijeme rata. Prije svega, Asima Koričića koji je bio prvi zapovjednik 7. muslimanske brigade u čijem je sastavu bila i postrojba El Mudžahid.

 

Križančevo Selo, Čabrajić ...

 

Tvrdi da treba “uhititi velik broj bivših zapovjednika - Asima Koričića za Bugojno, Juku iz Kozarca za Križančevo Selo”. Zatim spominje ravnatelja zeničkog zatvora i okrivljuje ga za Čabrajićevu smrt, zatim izvjesnog Mensura Halilovića povezuje s ubojstvom Joze Leutara. U svome “iskazu” navodi i još jednog dužnosnika zeničkog zatvora Mirzu Sadagića u kojemu je služio dio kazne prije prebacivanja u Bihać. Njega je označio kao pokrovitelja svih događanja u zeničkome zatvoru navodeći i “njihove podanike među sirotinjom i polupismenim stražarima i osuđenicima...”•

 

Večernji list

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio