Svečano otvoren 21. Ljubuški karneval

Datum objave: 18.02.2019   Broj čitanja: 219
Jučer je na kuli Herceg-Stjepana svečano otvoren 21. Ljubuški Karneval i proglašena Karnevalska Republika Ljubuški.
Svečano otvoren 21. Ljubuški karneval


Karneval je otvoren primopredajom ključeva grada koje je prvom vladaru Ljubuškog, Herceg-Stjepanu, predao načelnik općine Ljubuški, Nevenko Barbarič.

 

Predajući ključeve grada Barbarić je izrazio zadovoljstvo što je ovogodišnji Ljubuški karneval otvoren upravo na kuli Herceg-Stjepana, te novom vladaru Ljubuškog zaželio dugu i uspješnu vladavinu.

 

„Tako mi kćeri Katarine

Kršćanske blaženice naše, I sina mi Turčina

Ahmed paše,

Prisežem da će ova

Republika Karnevalska,

Uspješna biti

Kao moja vojska,

I zato ove ključeve

Podižem u zrak muški,

I proglašavam slobodnu i neovisnu

Karnevalsku Republiku Ljubuški“,

 

kazao je novi vladar Ljubuškog podižući ključeve grada u zrak, a sve uz svirku i pucanje projektila iz topa. U pratnji Herceg-Stjepana bila je i žena Ljubuša, i svi njegovi dvorjani: sluge, pomagači, dvorska luda, topnici, vitezovi i ostala svita.

 

Meštar od Karnevala je poručio bivšoj vlasti da će ključeve grada čuvati kao općinsku fotelju.

 

Nakon proglašenja Karnevalske Republike na jarbol su visoko podignute karnevalska i europska karnevalska zastava uz zvuke karnevalske himne: Oj mačkari Europljani!.

 

Prije toga, u kratkom uvodu, Meštar od Karnevala je naglasio da će se ovogodišnji Ljubuški karneval odvijati u nešto drugačijem ruhu nego do sada. Naime, na kuli Herceg-Stjepana, gdje je započela povijest Ljubuškog, započela je i jedna nova era Ljubuškog karnevala. Zatim je u nekoliko kratkih crtica podsjetio na prošlih 20 godina Ljubuškog karnevala.

 

Predstavljena je i maskota Ljubuškog karnevala – Džudžan!

 

Inače, autor maskote je Mate Herceg – Džidžo, pa je i džudžan dobio ime Džidžo. On će 3.ožujka predvoditi mešunarodnu povorku ulicama grada.

 

Proglašenjem maskote Ljubuškog karnevala završen je prvi dio programa na kuli i počeo je drugi dio programa pod nazivom „Fešta od prvog Meštra“. Naravno, prvi meštar je bio pokojni Radoslav Dodig. On je nakon stoljetne tradicije mačkarskih običaja u Ljubuškom, 1998.godine utemeljio službenu manifestaciju Ljubuški karneval, i bio prvi Meštar Ljubuškog karnevala od 1999.do 2007.godine. U njegovu čast u program Karnevala je uveden dio posvećen upravo njemu. Meštar od Karnevala je pročitao i prigodni recital posvećen pokojnom Radi, a nakon toga su članovi KUD-a Dusina izveli nekoliko pjesama i tako uveličali proslavu. Kao zahvalu Radoslavu Dodigu što je sve pokrenuo topnici su ispalili tri projektila iz topa.

 

Karnevalski puk je u sklopu ovogodišnje „Fešte od prvog Meštra“ mogao razgledati retrospektivu prvog Ljubuškog karnevala iz 1999.godine, kroz fotografije i tekstove prvog karnevala, ali i kratki film, koji su svi mogli pogledati u stražarnici na samom ulazu u kulu.

 

Kako i priliči hercegovačkoj fešti organizatori su pripremili uštipaka, meze, kruva ispod sača, i raznog pića tako da se nazočni karnevalski puk malo i počasti.

 

Program se nastavlja sljedeće nedjelje, kada će u Gradskoj športskoj dvorani biti Dječji karneval.


Grude.com/Radio Ljubuški

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio