Održani sastanci 'Lokalni mediji - neovisni i slobodni glasovi demokratizacije'

Datum objave: 20.02.2019   Broj čitanja: 168
Lokalni mediji brojčano čine više od dvije trećine medijske scene u Bosni i Hercegovini.
Održani sastanci 'Lokalni mediji - neovisni i slobodni glasovi demokratizacije'


U okviru projekta „Lokalni mediji - neovisni i slobodni glasovi demokratizacije“, Centar za građansku suradnju (CGS), Livno i Centar za razvoj medija i analize (CRMA) Sarajevo uz podršku IMEP programa, prošli tjedan su organizirani sastanci sa lokalnim medijima, organizacijama civilnog društva (NVO, udruge, sindikati, MZ) i lokalnih uprava u Ljubuškom i Bihaću.

 

Cilj sastanaka je potaknuti njihovu međusobnu suradnju, uspostaviti sistem bolje vidljivosti i dostupnosti programa, aktivnosti građana i NVO te doprinijeti boljem razumijevanje informativnih potreba građana od strane lokalnih medija. Potaknuli smo sudionike na razmjenu iskustava i razgovor o postojećim aktivnostima, poteškoćama u radu, prioritetima i preporukama s ciljem zajedničkog djelovanja u razvijanju lokalnih zajednica.

 

Uvodničari na sastanku u Ljubuškom su bili Berislav Jurič, portal „Bljesak“ iz Mostara i Vesna Ćorluka, Nezavisni sindikat osnovnog obrazovanja ŽZH, Grude te u Bihaću Gorica Bukić, RTV USK i Muhamed Mahmutović, Kantonalni odbor SSSBiH.

 

Kako bolje iskoristiti potencijale lokalnih medija, organizacija civilnog društva ali i lokalnih uprava

Lokalni mediji brojčano čine više od dvije trećine medijske scene u Bosni i Hercegovini i predstavljaju primarni su izvor informiranja građana o radu lokalnih vlasti, političkim, ekonomskim i drugim društveno relevantnim temama iz života lokalne zajednice. U BiH registrirano je oko 12000 različitih organizacija civilnog društva. Sudeći po ovim podacima u BiH bismo trebali imati visoki stupanj demokratizacije društva, što se nije dogodilo do danas. Pa kako onda bolje iskoristili ove potencijale u svrhu bržeg lokalnog razvoja i demokratizacije društva?
Prisutni na oba sastanka su se složili da je snaga lokalnih medija u nepristranom pokrivanju lokalnih događaja.

 

Prema istraživanju provedenom prošle godine u okviru ovoga projekta, građani pravilno percipiraju ulogu lokalnih medija i smatraju da je najvažnije karakteristika relevantnost sadržaja za lokalne potrebe te točnost i pravovremenost informacija. Ako valjano vrše svoju informativnu funkciju, lokalni mediji su ključni mehanizam putem kojeg građani mogu sudjelovati u javnom životu zajednice, artikulirati svoje interese i potrebe, te kritički promišljati o vlastitom životu i životu zajednice, a publika lokalnih medija predstavlja značajan resurs u gradnji i unaprjeđenju demokracije.

 

Prema navedenom istraživanju web portali i društvene mreže najznačajniji su kanal komunikacije. Stoga bi tradicionalni mediji trebali početi ulagati veća sredstva i veći kreativni potencijal u vlastite web portale i društvene mreže. Izvještaje tzv. građana novinara bi trebalo uzimati sa rezervom, jer nisu u sustavu redakcijske odgovornosti medija. Takve informacije bi trebale biti povod za daljnje istraživanje, a ne automatsko preuzimanje.

 

Sadržaji koji nedostaju u lokalnim medijima

Kada je riječ o sadržajima u lokalnim medijima, prema istraživanju provedenom krajem prošle godine u okviru ovoga projekta, nedostaju sadržaji o korupciji, kriminalu, nepotizmu i stranačkom zapošljavanju u lokalnim sredinama te radu sudova na tim pitanjima, Budući da je riječ je o osjetljivim pitanjima koja, posebno na lokalnom nivou, nije lako obrađivati, potrebno je izbjeći njihovu obradu u političke svrhe. Nadalje nedostaje aktivniji angažman novinara oko socijalno isključenih građana u zajednici (nezaposleni, siromašni, invalidi, žene, mladi …), zatim program za djecu i mlade (obrazovni program; vršnjačko nasilje; zloporaba duhana, alkohola, droga, klađenje, video igrice …). Nedostaju i sadržaji o ekonomiji i biznisu, poduzetništvu i investicijama na lokalnoj razini kao i više govora o pravima radnika, radu sindikata i sindikalnom organiziranju posebno u privatnom sektoru.

 

Lokalni mediji nisu neovisni i pod političkim su pritiskom

Većina prisutnih na sastancima tvrdi da su lokalni mediji ovisni o politici i sa politikom povezanim ekonomskim interesima tj. politika još uvijek ima veliki utjecaj na uređivačku politiku medija, bez obzira bili oni u javnom ili privatnom vlasništvu. Budući da nisu lišeni političkog utjecaja, programi ovih medija prilagođeni su ovoj ovisnosti, odnosno, pate od niske profesionalne kvalitete i uskog tematskog sadržaja koji nije prilagođen stvarnim potrebama građana i javnom interesu.

 

Nadalje, lokalni mediji nemaju dovoljno profesionalnih i objektivnih novinara pa je potrebno osposobiti novinare za različite profesionalne izazove. Male redakcije, kakve su lokalne, nisu u stanju apsorbirati odsustvo kvalitetnijeg novinara, pa makar i samo na dva ili tri dana koliko traju edukacije medijskih ili nevladinih organizacija. Potrebno je radno odnosno organizaciono kalkulirati da se uposlenici šalju na ovakve vrste edukacije.

 

Od lokalnih medija traži se neovisnost u kreiranju programa, ali se odbija povećanje izdvajanja iz proračuna za lokalne medije. Dakle, problem predstavlja i teška opća ekonomska situacija u medijima. Materijalni uvjeti rada su iznimno teški u lokalnim medijima. Nije rijetka situacija da mediji ovaj problem "prevazilaze" angažiranjem mladih novinara, bez dovoljno obrazovanja, vještina i iskustva, jer su na tržištu rada jeftinija radna snaga. Dakle, postoji opći nedostatak ljudskih resursa unutar lokalnih medija, što nužno ima negativan utjecaj na kvalitetu programa.

 

Prilikom diskusije u kojoj su sudjelovali gotovo svi prisutni, mediji su iznijeli svoje viđenje situacije i poteškoće sa kojima se susreću, a od organizacija civilnog društva jedni su zadovoljni suradnjom sa medijima a drugi nisu pa su iznijeli su niz kritika na račun lokalnih medija.

 

Kako u ovakvoj situaciji poboljšati kapacitete (ljudske, tehničke, financijske) lokalnih medija ali i organizacija civilnog društva? Kako i na koji način poboljšati i/ili otpočeti suradnju lokalnih medija, organizacija civilnog društva i lokalnih uprava?


Donosimo neke od zaključaka i preporuka iznesenih tijekom diskusije:

1. Potrebno je organizirati slične ali redovite zajedničke sastanke lokalnih medija sa građanima, NVO/udrugama i lokalnim vlastima radi poticanja suradnje; Ovo bi u suštini trebala biti praksa lokalnih medija. Iz prve ruke bi mogli čuti probleme građana, upoznati se projektima iz NVO, ali i dobiti šlagvort za pravljenje novinarske priče, kako o samim takvim susretima tako i aktivnostima projekata koje slijede.


2. Treba razvijati zajedničke projekte lokalnih medija i lokalnih organizacija civilnog društva (udruga/NVO) uz podršku lokalnih uprava; Brojne NVO, ali i pojedinci, često animiraju (ili pokušavaju zainteresirati) medije da u cilju društvene zajednice, ali i njihovih parcijalnih interesa, izvještavaju o specifičnim temama, iz specifičnih kutova. Očigledno, kod većine građana, društveno-odgovorne aktivnosti se vežu za NVO sektor i njegova suradnja sa medijima se čini kao efektivan način potenciranja progresivnih i za zajednicu korisnih tema.


3. Redakcije lokalnih medija bi trebale surađivati sa NVO sektorom, ali i raznim fakultetskim projektima radi dodatnih edukacija novinara sa uvažavanjem njihovih ideja i potreba za edukacijom;

- Budući da od lokalnih medija tražimo neovisnost u kreiranju programa, potrebno je povećanje izdvajanja iz proračuna za lokalne medije, ne samo onih čiji su osnivači nego i za privatne medije i web portale. Sredstva treba dodjeljivati transparentno na temelju natječaja i kvalitete ponuđenih programa.

- Potrebno je više istraživačkog novinarstva u svim pa i u lokalnim medijima ali i znatno bolja zaštita novinara, prijedlog je mladog predstavnika Sindikata osnovnog obrazovanja iz Bihaća.


Navedene preporuke će biti upućene svim lokalnim medijima, organizacijama civilnog društva i lokalnim upravama!

Održani sastanci 'Lokalni mediji - neovisni i slobodni glasovi demokratizacije'
Održani sastanci 'Lokalni mediji - neovisni i slobodni glasovi demokratizacije'
Održani sastanci 'Lokalni mediji - neovisni i slobodni glasovi demokratizacije'
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio