Snijeg u Bosni aktivirao migrantsku rutu preko Ljubuškog i Posušja

Datum objave: 26.02.2019   Broj čitanja: 205
Hladnoća i velike količine snijega promijenile su migrantsku rutu tijekom posljednja tri mjeseca u Bosni i Hercegovini.
Snijeg u Bosni aktivirao migrantsku rutu preko Ljubuškog i Posušja

 

Naime, u navedenom razdoblju zabilježeno je smanjenje broja migranata na području Unsko-sanske županije, dok je znatno povećan broj istih na području Zapadnohercegovačke županije, odnosno jugu Hercegovine, piše Večernji list BiH.

 

Prema podacima Granične policije BiH, u posljednja tri mjeseca evidentirano je više od 150 migranata koji su ilegalno pokušali prijeći granicu na području ZH županije.

 

Kratkoročna ruta
Najveći broj zabilježen je u prosincu, i to 81 migrant, dok je u siječnju i veljači Granična policija evidentirala 70 migranata na području ove županije. Isti podaci govore i kako je od početka ove godine u Bosnu i Hercegovinu nelegalno pokušalo ući 1635 migranata.

 

Ravnatelj Granične policije Zoran Galić kaže kako su analize ove policijske agencije pokazale, a i on je osobno tog mišljenja, da već dolaskom proljeća tzv. južna ruta migrantima neće biti zanimljiva.

“Mišljenja sam da se migranti u posljednjem razdoblju koriste ovim pravcem kroz Čapljinu, Ljubuški, Posušje... samo zbog vremenskih uvjeta koji su im u ovom dijelu Bosne i Hercegovine trenutačno povoljniji”, kaže Galić. Svoje tvrdnje potkrepljuje konkretnim podacima, odnosno činjenicom da južnom rutom migranti puno teže mogu doći do krajnjeg cilja, odnosno ulaska u zemlje Europske unije.

 

“Ulaskom u Unsko-sansku županiju migranti dolaze na vrata Europske unije, dok, primjerice, ulaskom u BiH na jugu u Ljubuškom, Posušju... taj cilj postaje puno dalji. Samo od Imotskog do Zagreba autocestom imaju 400 kilometara. Uz daljinu, na ovoj ruti puno su uočljiviji, što im dodatno predstavlja problem”, smatra Galić ističući kako u ovom razdoblju aktiviranja tzv. južne rute imaju odličnu suradnju sa županijskim MUP-ovima, a prije svega s MUP-om Zapadnohercegovačke županije, čijem je vodstvu i djelatnicima ovom prilikom posebno zahvalio.

 

Pojačane kontrole u ZHŽ-u
Iz MUP-a Zapadnohercegovačke županije potvrdili su kako posljednjih dana bilježe veći broj migranata koji se Hrvatske, odnosno Europske unije, pokušavaju dokopati preko Ljubuškog i Posušja. Iako je već neko vrijeme aktivna tzv. južna ruta prema Hrvatskoj, jedan od najčešćih puteva koje migranti iz Mostara koriste onaj je do Šipovače u Ljubuškom, odakle se dalje nastavljaju kretati prema selima u okolici Vrgorca. Ove informacije za Avaz je potvrdio glasnogovornik MUP-a Zapadnohercegovačke županije Dražan Bošnjak naglasivši kako su zbog cijele ove situacije kontinuirano pojačane policijske patrole na ulazu u tu županiju u zapadnom dijelu općine Ljubuški te na području Posušja prema granici s Hrvatskom.

 

Samo u posljednjih pet dana djelatnici MUP-a Zapadnohercegovačke županije zatekli su više od 30 migranata koji su namjeravali ilegalno prijeći granicu s Hrvatskom.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio