'Status grada je pomodna ludorija, troškovi su veći od dobitaka'

Datum objave: 03.03.2019   Broj čitanja: 279
Federacija Bosne i Hercegovine će biti bogatija za novih sedam gradova, a siromašnija za sedam općina, vrlo je izvjesno. Nakon što je Zastupnički dom Parlamenta FBiH podržao prijedloge da sedam općina dobije status grada, istražili smo šta to zapravo znači i je li novi admistrativni prefiks podrazumijeva "deblji kraj" ili "asa u rukavu?"
'Status grada je pomodna ludorija, troškovi su veći od dobitaka'

 

Ploča na ulazu u Visoko odbrojava posljednje dane. Dobrodošlica se neće više željeti u općinu Visoko.

 

Ovo mjesto postaje, ako to potvrdi Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, značajnija administrativna jedinica - grad.

 

Simbolički se vraća sjaj srednjovjekovnog grada Visoki, ponose se Visočani.

 

"Status grada otvara mnoga vrata", smatra prva žena Općine Visoko, Amra Babić koja očekuje lakši pristup EU i IPA fondovima.

 

Visoko nije jedini "novi" grad u BiH. Čeka se na potvrdu Doma naroda FBiH, no Predstavnički dom već je usvojio inicijativu da sedam općina u FBiH postanu gradovi.

 

Tako će se novim administrativnim prefiksom okititi još: Gračanica, Ljubuški, Gradačac, Čapljina, Srebrenik i Živinice.

 

Mirsad Čamdžić je zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH, iz Gračanice smatra da inicijativa predstavlja "politički pomodni trend i zakonsku neusklađenost".

"Izborni zakon ne poznaje, recimo, opoziv gradonačelnika. Osnovni argument onih koji traže status grada, u ovoj pomodnoj ludoriji, je pristup EU fondovima, što nije točno. Mi smo kontaktirali Europsku direkciju, koja nam je potvrdila da status grada ne znači bolji pristup EU fondovima. Primjer je Mađarska, koja je pola Budimpešte proglasila ruralnim, da bi imala bolji pristup europskim fondovima", kaže Čamdžić.

 

Nurko Pobrić također ističe da je više simbolički, nego dokazan činjenicama, pojašnjava Pobrić.

Pečati, table, oznake, cijela administracija... Jer, simboli podrazumijevaju i obilježja. Puno posla čeka administraciju u Visokom i drugim budućim gradovima, da se uklone oznake bivše općine, a postave nove - oznake grada. No, sve nakon što Dom naroda Parlamenta FBiH potvrdi prijedlog Zastupničkog doma.

 

N1

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2019
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio